Kýlýçdaroðlu neden EYT'yi diline doladý?

Aslýnda çok basit, davul kendi boynunda olmadýðý için. SGK müdürü olduðu zaman "Emeklilik yaþý yükselmezse emeklilere maaþ ödeyemeyiz" diyen, "Emeklilik yaþý 60 olmalý, SSK'yý ancak geç emeklilik kurtarýr" diyen Kemal Kýlýçdaroðlu'ydu oysa... 

30 Nisan 2008'de yürürlüðe giren SGK kanunundan bir gün önce 10 aylýk torununu sigortalý yapan da yine kendisi. Allah'ý var, bunu soran gazetecilere "Yanlýþ ama bu benim torunumu sevme hakkýmý elimden alamaz” demiþ. Çalýþma Bakanlýðý'nda müsteþar yardýmcýsýyken de ortaokul öðrencisi oðlunu sigortalattýrmýþ. 

 "Emeklilik kadýnlarda 38, erkelerde 43. Bu yaþlarda emekli mi olur ya hu. Ben devlete sahip çýktým, çok da iyi yaptým" diyerek elini masaya vuran Ecevit hükümetinin Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Yaþar Okuyan'a CHP rozeti takan da Kýlýçdaroðlu... 

***

Þu haliyle "Asrýn ana muhalefet liderimiz" diyebileceðimiz Kýlýçdaroðlu, seçimden önce EYT'yi keþfetti ve belediyelerin yetki alanýnda olmayan bu konuyu yerel seçim kampanyasýnda tepe tepe kullandý. Çünkü bütün belediyeleri kazansalar dahi hesap verme makamýnda olmayacaklardý. "Bir EYT vardý hani, o iþ ne oldu?" diyenlere "Hükümet deðiliz ki" diyebilecekti. 

Amiyane tabirle, bekara karý boþamak kolay. 

***

Kýlýçdaroðlu siyasetinin iki temel özelliði var, biri hiç sýkýlmadan yalan söylemek diðeri de asla tutamayacaðý, istese de beceremeyeceði þeyler için söz vermek.

Bu tartýþmanýn da elbet modasý geçecek, fakat bu alýþkanlýk yani bol keseden atma yöntemi, siyaseti yeniden 80'lerin 90'larýn popülizmine, "herkese 3 anahtar" vaadi dönemine götürüyor. Oysa AK Parti hükümetleri popülizmden uzak durarak, realist politikalarla üç anahtar vadetmeden insanlarýn çok daha erken yaþta ve daha kolay ev, araba sahibi olabildikleri bir ekonomik standarda kavuþturdu. Türkiye'nin her açýdan taarruz altýnda olduðu bir evredeyken muhalefetin popülizmi siyasi silah haline getirmesi her þeyden evvel Türkiye'ye zarar veriyor. Bu yüzden Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Erken emeklilik olmayacak, seçimi kaybetsek de olmayacak" çýkýþý çok önemli. Kendini çok akýllý sanan bazýlarý da "Evet haklý ama neden seçimden önce bu netlikte konuþmadý" diyor. Popülizme pirim vermedi tamam da müsaadenizle o kadar da siyaset bilsin. 

 

Yaþýný beklerken çalýþan cezalandýrýlmasýn

Bu konuda yazmamýn iki sebebi var, biri siyaseti popülizmin esir almasý ve kýsa dönemde vatandaþýn yüzünü güldürecek bazý kararlarla devletin kasasýnýn boþaltýlýp ekonominin yönetilemez hale gelmesi riski. CHP'nin gerek milli güvenlik konularýnda gerekse ekonomide iktidara deðil Türkiye'ye muhalefet ettiðini söylerken bunu kastediyorum. Diðeri ise seçimden önce benim de sýkça iþittiðim bir þikayet. Kýyýsýndan köþesinden emeklilikte yaþý bekleyenlerle ilgili bir konu bu da. Vatandaþ þunu diyor: Benim çalýþma günüm doldu. Emeklilik yaþým gelene kadar geçimimi saðlamak için çalýþmak zorundayým. Kaçak çalýþamayacaðým için de SGK bildirimim yapýlýyor. Fakat bu þekilde çalýþmaya devam ettikçe hak ettiðim emekli maaþý her gün azalýyor. Devlete pirim ödemeye devam ederek gelecekteki maaþýmdan yiyorum. Bu adeta bir cezalandýrma." 

Bence bu konuda vatandaþý rahatlatacak bir düzenleme muhalefetin EYT'yi koza dönüþtürme çabasýna da pekala çok güzel bir karþý cevap olurdu. 

Konu önemini koruyor, emekliliðini beklerken çalýþmak zorunda olan kiþiler emekli maaþlarýndan eksilmesini istemiyor. Bence sonuna kadar haklýlar.