Kýlýçdaroðlu þimdi de ''Fýrat'ýn doðusuna girmeyin'' der!

Türkiye 15 Temmuz darbe giriþimini püskürtmesi ve bu vesileyle Türk Silahlý Kuvvetleri'nin komuta kademesini FETÖ'cülerden temizleyebilmesi sayesinde önce Fýrat Kalkaný, ardýndan da Zeytin Dalý Operasyonlarýný yapabildi. 

Hatýrlayacaksýnýz, CHP'liler ikisine de hatta Kandil'e operasyon yapýlmasýna bile karþý çýkmýþtý. Fýrat Kalkaný ile ilgili "DEAÞ'la sýnýrlý kalsýn, daha derine inilmesin" diyorlardý. Zeytin Dalý Operasyonu'nda ise açýktan YPG/PKK'yý korumaya çalýþtýlar, Afrin'e girilmemesi için þehitlik makamýný bile kullandýlar. Kandil için ise "Orada terörist kalmadý ki" dediler. Tam da Kandil teröristlerinin "Burada sýkýþtýk kaldýk" mesajlarý telsizlere düþmüþken...   

*** 

Bu operasyonlar öncesinde Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn sözü hep "Bir gece ansýzýn gelebiliriz" oldu. Þimdi ise ilk kez gün vererek konuþtu: "Fýrat'ýn doðusunu, bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatýmýza birkaç gün içinde baþlayacaðýz" dedi. 

ABD; YPG'yi eðitmekten, donatmaktan ve düzenli orduya dönüþtürmekten vazgeçmiþ gözükmüyor, hatta daha yeni sözde DEAÞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk "Kazanýmlarýn devamlýlýðý için iç güvenlik kurumlarý oluþturulana kadar Suriye'de kalacaðýz" dedi. 

Bu hamleler sadece restleþme deðil, sahada ABD kadar Türkiye'de ýsrarcý ve eli hiç de zayýf deðil. Türkiye için mesele yaklaþýk bin km'lik sýnýrýnýn güvenliði ve ülkesindeki 4 milyon Suriyeli. Bu yüzden de ABD'nin Türkiye'nin operasyonlarýna karþý çýkmasý mümkün deðil. 2016'dan sonra Türkiye'nin Suriye'de askeri varlýðý, bizim sarý yeleklilere özenen ve iþçileri sokaða, vandalizme davet eden muhalefetin anlayamayacaðý kadar ciddi bir etki yarattý. ABD pekala bunun farkýnda. 

Türkiye Fýrat Kalkaný’ný da Zeytin Dalý'ný da ABD'ye raðmen yaptý. Amacý kendisi için güvenliksiz alanlarý stabil hale getirmek ve Suriye halký için hayatý normalleþtirmekti. Nitekim bunu her iki bölgede de baþardý. 

En son Rusya ile varýlan Ýdlib Mutabakatý ise Suriye'de siyasi çözüme kapý aralayabilecek en önemli baþarý olarak duruyor. Böyle bir vasatta, Türkiye'nin Fýrat'ýn doðusuna operasyon yapmasý Suriye'de ABD'nin deðil Türkiye'nin tezlerinin aðýrlýk kazandýðý anlamýna gelir.     

***   

Gözlem noktalarýna, ABD'nin YPG'yi kendi kaderine býrakýp Suriye'den çekilmeyeceðine dair açýklamalarýna raðmen iþin gerçeði budur. Çünkü YPG-PKK konusunda Türkiye için taviz verilebilecek bir pay yoktur. 

Yine Cumhurbaþkaný'nýn kullandýðý "Hedefimiz ABD deðil teröristlerdir" ifadesi de aslýnda ABD'nin Suriye'deki varlýðýnýn gayrý-meþruluðunu gözler önüne sermektedir. Gözlem noktalarýnýn Türkiye'yi teröristlerden deðil teröristleri Türkiye'den korumak için kurulduðunu bilmesine raðmen elbette ABD'yi hedef almayacaktýr. Ama tüm dünyada ABD'nin Suriye'de teröristlerle iþ birliði yaptýðýný, onlara silah saðladýðýný, eðitim verdiðini, kalkan olduðunu söylemenin diplomatik bir yoludur bu. 

Münbiç'le ilgili taaa Obama döneminden itibaren baþlayan ABD yalanlarý bugün artýk çýrýlçýplak ortadadýr. Zaten ABD'de artýk yalanlarýný ve teröre verdiði desteði örtmek gayretinde de deðildir. Yetkililerinin aðzýndan "YPG'ye verdiðimiz silahlarý geri toplayacaðýz" yahut "DEAÞ ile mücadele için Suriye'deyiz" yalanlarýný duymayalý o kadar uzun zaman oldu ki...     

***   

Türkiye'nin askeri operasyonlarýna dýþarýdaki Türkiye düþmanlarýnýn karþý çýkmasý tamam da kendini içerideki muhalefetin YGP/PKK'ya canlý kalkan olmasýna ne demeli? 

CHP ve HDP'nin Öcalan'ýn selamlandýðý ilçe kongrelerinde ittifak alýþtýrmasý yapmalarýyla, baþýna ödül konulan Cemil Bayýk'ýn CHP-HDP ve Ýyi Parti'ye "Cumhur Ýttifaký'na karþý birleþin" çaðrýsýyla bir iliþkisi var mý bunlarýn?