Türkiye, yeni sisteme geçtikten sonraki ilk seçimini yaptý ve sistem deðiþikliði önerisinin sahibi olan Erdoðan'ý ilk Baþkaný seçti. O günden bugüne iktidar kanadýnda yeni sistemin organlarýnýn ihdasýyla ilgili yoðun bir çalýþma söz konusu. Bakanlar, bakan yardýmcýlarý atandý. Politika daireleri oluþturuldu. Ve tabii ki Türkiye'nin devam eden sorunlarýyla ilgili dur din bilmeyen bir çalýþma temposu söz konusu. Seçim oldu, ama bir gün bile mola verilmedi Türkiye'nin yönetim katýnda. Politika disiplini diyebileceðimiz bir yeni yaklaþým da geliþtirdi Ak Parti. 100 günlük programýný açýkladý. Seçimden önce sýraladýðý vaatleri unutmadýðýný, takvime baðladýðýný, bunlarla ilgili bir yol haritasý çýkardýðýný gösterdi. Yeni projelerden söz etti. Seçmene verdiði sözü, kendine de ödev veren bir yeni siyaset tarzý diyebiliriz buna.
Bu arada, açýk bir ekonomik savaþa da muhatap Türkiye. Baþkan Erdoðan'ýn ve baþta ekonomi olmak üzere tüm kabinenin öncelikli gündemi bu kuþkusuz. Kolay olmayacak ama Türkiye kararlý: "Ekonomi savaþýný kaybetmeyeceðiz."
***
Peki muhalefet ne yaptý bu zaman zarfýnda?
Seçimin ertesi günü baþlayan kurultay tartýþmasý, Genel Merkez'in "hayýr yapmýyoruz" kararýna raðmen bitmiþ deðil. Muhalifler þimdi de tüzük kurultayýndan seçimli kurultay çýkarma yolunu deneyecekler. Muharrem Ýnce gitmeyeceðim dese de, delegelerden birinin olayý mahkemeye taþýmasý da ihtimal dahilinde.
Genel Baþkan olduðu günden beri girdiði her seçimi kaybeden ve son seçimde de partisinin oyunu yüzde 22'ye düþüren Kemal Kýlýçdaoðlu'nun deðiþmesi isteniyordu ancak gelinen nokta itibariyle o hariç parti yönetimi, sözcüsüne varýncaya kadar deðiþti. Bu vesileyle adý muhalife çýkanlar da partiden temizlenmeye baþlandý.
***
Bundan sonra ne olacak? Ýmzasýný geri çeken Kayseri Milletvekili'nin demesine göre Kýlýçdaroðlu'nun yönelimi partiye genel baþkan yetiþtirmekmiþ. Yoksa deðiþimden çekindiði falan yokmuþ Kýlýçdaroðlu'nun.
CHP'yi takip edenleri bile þaþýrtacak absürtlükte þeyler söylemek konusunda Kýlýçdaroðlu'nun bir kariyeri var, malum ama bu söz ayný zamanda Tuncay Özkan'ýn Halk TV Yayýn Müdürü Þaban Sevinç'e söylediði iddia edilen "CHP'de gizli bir karar alma mekanizmasý var, kararlar orada alýnýyor" sözünün doðru olabileceðini gösteriyor. CHP'ye genel baþkan yetiþtirmek ne demek? Bu genel baþkanlar tarlada mý yetiþiyor, partide mi? Partide ise þimdiye kadar siyasi bir varlýk göstermez miydi? Hem Cumhurbaþkaný adayý gösterdiðiniz Ýnce, CHP'yi teslim edemeyeceðiniz kadar kötü biriydi, neden millete kakalamaya kalktýnýz? CHP genel baþkanlýðý koltuðundan daha mý deðersiz Türkiye'nin yönetim koltuðu?
Vardýysa elinizde daha iyi biri onu aday gösterseydiniz.
Bana kalýrsa skandal seviyede bir açýklamaydý bu ama pek kimse oralý olmadý.
***
Ez cümle bugün Ýnce'nin meydan okumasýndan galip çýkmýþ gibi gözükse de Kýlýçdaroðu, partide kalamayacaðýný biliyor. En fazla bir seçim daha erteleyebilir kurultayý. Ancak CHP'deki "gizli karar mekanizmasý" koltuðun Ýnce'ye býrakýlmasýný istemiyor. Çünkü CHP'nin, Kýlýçdaroðlu ile birlikte aldýðý yeni biçim ve rotadan çýkmasý istenmiyor.
Muharrem Ýnce adaylýk sürecinde Türkiye'nin güvenlik ve bütünlüðüyle ilgili endiþeleri konusunda Kýlýçdaroðlu'ndan farklý bir politika üretememiþ olsa da genel baþkan olmasý durumunda muhtemelen partiyi Kýlýçdaroðlu'nun soktuðu mezhepçi ve aþýrý sol fraksiyonlarýn cephesi olmaktan uzaklaþtýracaktý. Ama bu istenmiyor. Kýlýçdaroðlu ismi yýpransa da, CHP taþýnýr taþýnmaz varlýðýyla, yine Kýlýçdaroðlu kafasýnda bir isme teslim edilecek. Ki böylece Baykal ve Ýnce çizgisinin CHP'de yeniden varlýk kazanmasý engellenmiþ olacak.
Artýk o isim kimdir? Anasýndan doðmuþ mudur, doðmamýþ mýdýr, bekleyip göreceðiz.