Kilo aldýran ‘zayýflama’ diyetleri

Hýzla kilo verdiren diyetler hem saðlýðý tehdit ediyor hem de verilen kilolar ayný hýzla geri geliyor. Ýþte yeniden þiþmanlatan zayýflama hatalarý.

-Açlýk diyeti ve spor: Bu en acý sonuçla kendini gösteren zayýflama metodudur. Genelde bu diyetleri eðitimsiz olan ve yaþam koçluðu adý altýnda çalýþan kiþiler önerir. Bu kiþiler minik porsiyonlarda alternatif salatalar ve sebze sularý içirerek beslenme alýþkanlýðý kazandýrmaya çalýþýr. Evet kiloyu aç kalan kiþi verir ama hiçbir zaman koruyamaz. Açlýk diyetlerinde diürez dediðimiz idrarda sodyum, potasyum gibi mineraller fazlaca atýlýr. Saç dökülmesi, yorgunluk, sinirlilik olur. Bu þekilde zayýflamaya çalýþan kiþiler hiçbir zaman normal ve saðlýklý yeme düzeni ile kilo vermeye yani doðru yola adapte olamazlar. Zamanla yeme bozukluklarý baþlar.

-Belirli bir gýdayý TÜKETMEMEK: Saðlýksýz diyetlerin tümünde bir besin veya besin grubu yasaklanýr. Açýk ve net söylemeliyim 4 temel besin grubunu içermeyen bir diyet menüsü ile kilo vermek saðlýksýzdýr. Doðru zayýflamayý yeterli ve dengeli beslenme ile saðlayabileceðinizi asla aklýnýzdan çýkarmayýn. Saðlýksýz diyetlerin hepsinde kanda ürik asit, toplam ve kötü huylu kolesterolde artýþ oluþur. Demir depolarý boþalýr. Kanda Vitamin B12, çinko, E vitamini ve bakýr düzeyi azalýr. Bu da çabuk yorulma, eklemlerde aðrý, baþ aðrýsý, aðýzda kuruma, týrnaklarda kýrýlma ve sürekli tuvalete çýkma ile kendini gösterir. 

-Hiç yað tüketmemek: Genelde yaðlar yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yaðsýz deðil az yaðlý ve az karbonhidratlý beslenmek bel bölgesindeki yaðlarýn uzun vadede de kalýcý olarak direk çözünmesini saðlar. Bir besin öðesini tamamen çýkarmak saðlýðý bozucu etki yaratýr ama azaltmak zayýflamada gerçek sonucu yaþatýr.  Yeþil çay, taze Hindistan cevizi, avokado, zeytinyaðý, badem ve az yaðlý süt-yoðurt zayýflamayý özellikle karýn içi hastalýk yapan yaðýn da azalmasýný saðlar.

-Aktivitesiz spor: Kilolu kiþilere “Yürüyüþ yaparsan kalp krizi bile geçirebilirsin” uyarýsý yapýlýr.  Hatta “yürüyüþ kaslarýný arttýrýr kilo bile alabilirsin” öngörüsünü bile ortaya atanlar var. Öncelikle bilinmelidir ki zayýflama hapý veya bitkisel destek adý altýnda haplar kullananlar hiç yürümeseler de kalp krizi riske ile karþý karþýyadýr. O nedenle þiþman kiþiler yavaþ tempoda yürüyüþe baþlar veya yüzme gibi kardiyovasküler aktiviteleri yaparlarsa kalbe binen yük hiçbir zaman olmaz. Hatta ne kadar erken baþlanýrsa spora o kadar vücut sýkýlaþýr.