Kilo aldıran ‘zayıflama’ diyetleri

Hızla kilo verdiren diyetler hem sağlığı tehdit ediyor hem de verilen kilolar aynı hızla geri geliyor. İşte yeniden şişmanlatan zayıflama hataları.

-Açlık diyeti ve spor: Bu en acı sonuçla kendini gösteren zayıflama metodudur. Genelde bu diyetleri eğitimsiz olan ve yaşam koçluğu adı altında çalışan kişiler önerir. Bu kişiler minik porsiyonlarda alternatif salatalar ve sebze suları içirerek beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışır. Evet kiloyu aç kalan kişi verir ama hiçbir zaman koruyamaz. Açlık diyetlerinde diürez dediğimiz idrarda sodyum, potasyum gibi mineraller fazlaca atılır. Saç dökülmesi, yorgunluk, sinirlilik olur. Bu şekilde zayıflamaya çalışan kişiler hiçbir zaman normal ve sağlıklı yeme düzeni ile kilo vermeye yani doğru yola adapte olamazlar. Zamanla yeme bozuklukları başlar.

-Belirli bir gıdayı TÜKETMEMEK: Sağlıksız diyetlerin tümünde bir besin veya besin grubu yasaklanır. Açık ve net söylemeliyim 4 temel besin grubunu içermeyen bir diyet menüsü ile kilo vermek sağlıksızdır. Doğru zayıflamayı yeterli ve dengeli beslenme ile sağlayabileceğinizi asla aklınızdan çıkarmayın. Sağlıksız diyetlerin hepsinde kanda ürik asit, toplam ve kötü huylu kolesterolde artış oluşur. Demir depoları boşalır. Kanda Vitamin B12, çinko, E vitamini ve bakır düzeyi azalır. Bu da çabuk yorulma, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, ağızda kuruma, tırnaklarda kırılma ve sürekli tuvalete çıkma ile kendini gösterir. 

-Hiç yağ tüketmemek: Genelde yağlar yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yağsız değil az yağlı ve az karbonhidratlı beslenmek bel bölgesindeki yağların uzun vadede de kalıcı olarak direk çözünmesini sağlar. Bir besin öğesini tamamen çıkarmak sağlığı bozucu etki yaratır ama azaltmak zayıflamada gerçek sonucu yaşatır.  Yeşil çay, taze Hindistan cevizi, avokado, zeytinyağı, badem ve az yağlı süt-yoğurt zayıflamayı özellikle karın içi hastalık yapan yağın da azalmasını sağlar.

-Aktivitesiz spor: Kilolu kişilere “Yürüyüş yaparsan kalp krizi bile geçirebilirsin” uyarısı yapılır.  Hatta “yürüyüş kaslarını arttırır kilo bile alabilirsin” öngörüsünü bile ortaya atanlar var. Öncelikle bilinmelidir ki zayıflama hapı veya bitkisel destek adı altında haplar kullananlar hiç yürümeseler de kalp krizi riske ile karşı karşıyadır. O nedenle şişman kişiler yavaş tempoda yürüyüşe başlar veya yüzme gibi kardiyovasküler aktiviteleri yaparlarsa kalbe binen yük hiçbir zaman olmaz. Hatta ne kadar erken başlanırsa spora o kadar vücut sıkılaşır.