Kilo aldýrmayan mutfak sýrlarý

Kilo vermek kimileri için zor olabilir ama birkaç unsura dikkat edip bazý besinlere aðýrlýk verdiðinizde hýzla zayýflayabilirsiniz.

Fazla kilolara kalýcý ve hýzlý bir þekilde veda etmek için þok diyetler yapýp saðlýðýnýzý riske atmanýza hiç gerek yok. Bunun yerine mutfakta kilo aldýrmayan besinlere yönelerek kolayca kila verebilirsiniz. Unutmayýn saðlýklý kiloya kavuþmanýn yolu doðru market alýþveriþinden geçer. 

Gizli kaloriye dikkat!

Hazýr paketlenmiþ, yaðlý, unlu ve þekerli atýþtýrmalardan kaçýnýn.

Makarnayý düþük kalorili lor peyniri ya da az yaðlý bir baþka peynir çeþidi veya domates ile hazýrlayýn. Baklagillerden ölçülü olarak yararlanýn. Kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye etten daha ucuz protein kaynaklarýdýr. Süt ve süt ürünlerini az yaðlý ya da yaðsýz tüketme alýþkanlýðý edinin.Kepekli ve lifli besinleri daha çok kullanýn.Hazýr salata soslarý, yaðlý soslar ve mayonez yerine baharat, limon, balzamik ve sirke deneyin.Zeytinyaðýný tercih edin. Ama miktarýna dikkat edin. Margarin kullanacaksanýz yumuþak margarinlere öncelik verin. Prensip olarak her türlü yaðý çok az kullanýn.  Yaðsýz, þekersiz ve tatlandýrýcýlý ürünleri de ölçülü tüketin. Bunlar da ciddi kalori kaynaklarý olabilirler. Alkolden uzaklaþýn. Maden suyu ve su favori içecekleriniz olsun.Sos eklemekten kaçýnýn. Ana yemek olarak yaðsýz, ýzgara balýk, hindi ve tavuðu tercih edin. Gizli yað ve kalorilerden uzak durun. Patlamýþ mýsýr, patates cipsleri, tuzlu yaðlý kuru yemiþlerden kaçýnýn. Kuru yemiþlerden ceviz, fýndýk, badem yararlýdýr ama sadece ölçülü yemek gerekir.

BESÝN SEÇÝMÝ VE YAÐ MÝKTARINA DÝKKAT EDÝN

-Yaðsýz etleri tercih etmeli, et ile piþirirken yemeklere yað eklememelisiniz.

-Tavuk ve hindinin derisiz beyaz eti tercih edilmelidir. Yaðsýz tavuk ve et suyu kullanabilirsiniz.

-Haftada iki kez balýk (beyaz et) yemelisiniz.

-Kurubaklagiller son derece zengin, düþük yað içerikli protein kaynaðýdýr. Baklagillere et eklenmemelidir.

-Besinlere eklenen yað miktarýna dikkat etmek gerekir. Patates kýzartmasý yerine, patates salatasý veya patates püresi tercih edilmelidir.

-Pilav, makarna ve börek piþirirken eklenen yað miktarýný yarýya indirerek alýnacak yað miktarý azaltýlmalýdýr.

-Evde yapýlmýþ, yað ve þeker oraný azaltýlmýþ, kepek ve yulaf eklenmiþ kurabiye ve kekleri tercih edebilirsiniz.

-Meyve öðün aralarýnda yemek için ideal ve saðlýklý bir besindir. Seyahate çýkarken yanýnýza bir miktar almanýzda fayda vardýr.