Selahattin DÖNMEZ
Selahattin DÖNMEZ
sdonmez@sdonmez.com
Tüm Yazıları

Kilo aldırmayan mutfak sırları

Kilo vermek kimileri için zor olabilir ama birkaç unsura dikkat edip bazı besinlere ağırlık verdiğinizde hızla zayıflayabilirsiniz.

Fazla kilolara kalıcı ve hızlı bir şekilde veda etmek için şok diyetler yapıp sağlığınızı riske atmanıza hiç gerek yok. Bunun yerine mutfakta kilo aldırmayan besinlere yönelerek kolayca kila verebilirsiniz. Unutmayın sağlıklı kiloya kavuşmanın yolu doğru market alışverişinden geçer. 

Gizli kaloriye dikkat!

Hazır paketlenmiş, yağlı, unlu ve şekerli atıştırmalardan kaçının.

Makarnayı düşük kalorili lor peyniri ya da az yağlı bir başka peynir çeşidi veya domates ile hazırlayın. Baklagillerden ölçülü olarak yararlanın. Kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye etten daha ucuz protein kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünlerini az yağlı ya da yağsız tüketme alışkanlığı edinin.Kepekli ve lifli besinleri daha çok kullanın.Hazır salata sosları, yağlı soslar ve mayonez yerine baharat, limon, balzamik ve sirke deneyin.Zeytinyağını tercih edin. Ama miktarına dikkat edin. Margarin kullanacaksanız yumuşak margarinlere öncelik verin. Prensip olarak her türlü yağı çok az kullanın.  Yağsız, şekersiz ve tatlandırıcılı ürünleri de ölçülü tüketin. Bunlar da ciddi kalori kaynakları olabilirler. Alkolden uzaklaşın. Maden suyu ve su favori içecekleriniz olsun.Sos eklemekten kaçının. Ana yemek olarak yağsız, ızgara balık, hindi ve tavuğu tercih edin. Gizli yağ ve kalorilerden uzak durun. Patlamış mısır, patates cipsleri, tuzlu yağlı kuru yemişlerden kaçının. Kuru yemişlerden ceviz, fındık, badem yararlıdır ama sadece ölçülü yemek gerekir.

BESİN SEÇİMİ VE YAĞ MİKTARINA DİKKAT EDİN

-Yağsız etleri tercih etmeli, et ile pişirirken yemeklere yağ eklememelisiniz.

-Tavuk ve hindinin derisiz beyaz eti tercih edilmelidir. Yağsız tavuk ve et suyu kullanabilirsiniz.

-Haftada iki kez balık (beyaz et) yemelisiniz.

-Kurubaklagiller son derece zengin, düşük yağ içerikli protein kaynağıdır. Baklagillere et eklenmemelidir.

-Besinlere eklenen yağ miktarına dikkat etmek gerekir. Patates kızartması yerine, patates salatası veya patates püresi tercih edilmelidir.

-Pilav, makarna ve börek pişirirken eklenen yağ miktarını yarıya indirerek alınacak yağ miktarı azaltılmalıdır.

-Evde yapılmış, yağ ve şeker oranı azaltılmış, kepek ve yulaf eklenmiş kurabiye ve kekleri tercih edebilirsiniz.

-Meyve öğün aralarında yemek için ideal ve sağlıklı bir besindir. Seyahate çıkarken yanınıza bir miktar almanızda fayda vardır.