Kilo almanýn da sýrlarý var

Saðlýksýz beslenmenin sonuçlarýndan biri de zayýflýk. Týpký obezitede olduðu gibi zayýflýk konusunda da toplum yeterli bilince sahip deðil. Beraberinde damar, kas, kemik hastalýklarý gibi pek çok sorunu getiren zayýflýk özellikle gençler ve çocuklar arasýnda artarak büyüyen bir sorun halini alýyor. Bu durumdan kurtulmanýn 6 altýn kuralý var.

- Üç öðün tüketin: Dinlenme veya iþinize vakit ayýrdýðýnýz gibi yemeye de vakit ayýrarak mutlaka yüksek enerjili öðünler tüketmelisiniz.

- Porsiyonlarýnýzý büyütün: Örneðin öðlen 1 yerine 2 sandviç ve yanýna 1 yerine 2 bardak ayran tüketilebilir. Ara öðünde büyük su bardaðý süt, büyük boy meyve yenilenebilir. Miktar hedeflenen kiloya göre belirlenmelidir.

- Ara öðünü atlamayýn: Yatmadan önce büyük bardak süt, veya 1 kase kavrulmamýþ fýndýk-ceviz-badem karýþýmý yenebilir. Sabah, öðle arasý ve öðleden sonra tüketilecek ara öðünler öðünlerde iþtahý etkilez. Bu öðünlerde yoðurt, reçelli ekmek, kurabiye, muz, kuru meyve, gözleme tüketilebilir.

- Enerjisi yüksek yiyecekler seçin: Bazý yiyeceklerin enerji deðeri azladýr. Örneðin muz, elmadan daha fazla enerji saðlamaktadýr.

- Daha fazla meyve suyu ve süt: Enerji alýmýný artýrmanýn en kolay yolu içeceklerdir. Su yerine enerji saðlayan içeceklerle susuzluk giderilebilir.

- Kas yoðunluðunu artýran egzersizler yapýn: Kas geliþimini uyaran egzersizler yapýlarak alýnan ek enerji kasa çevrilmeli. Aðýrlýk çalýþmalarý içeren egzersizler yapýlmalý.Zayýf sporcularýn çoðu kilo kazanmak için, protein tüketmenin gerekli olduðuna inanýr. Oysa, egzersiz kas yoðunluðunu artýrýr, karbonhidrattan zengin diyet bu gereksinimi karþýlar. Ayrýca günde 4 bardak protein içeren içecek 1200 k.kalori enerji saðlayabilir. Bu miktar daha ucuz olan meyve suyu veya yiyeceklerle karþýlanabilmektedir. Az yaðlý bir bardak süt içine süttozu, kuru meyve, tahýl gevreði katýlarak hazýrlanabilir.