Kadýnlarda hýzlý kilo alma ancak kolay zayýflayamama durumuna Polikistik Yumurtalýk Sendromu yol açabiliyor. Hastalýðýn teþhis ve tedavisi sýrasýnda fazla olan kilolar hýzla gidiyor.
Polikistik Yumurtalýk Sendromu (POS), kadýnlarýn yüzde 5- 10’unu etkileyen bir endokrin sistem hastalýðýdýr. Hastalýk yumurtalýktaki yüksek miktarda androjenlerle kendini gösterir ve insülin direnciyle baðlantýlýdýr. Genellikle küçük kistler yumurtalýklarýn etrafýný sarar. Polikistik Yumurtalýk Sendromu olan ve insülin direnci olan kadýnlarýn çoðunda karýn bölgesinde kilo alýmý, kilo vermekte zorlanma, aþýrý derecede karbonhidrat tüketimi ve kan þekeri düþmesi yaþanabilir. Kilo verememenizin sebebi POS olabilir.
Erken teþhis ve tedavi çok önemli
Polikistik Yumurtalýk Sendromu diyabet, kalp rahatsýzlýklarý, hipertansiyon, endometrial kanser gibi kronik hastalýklara zemin hazýrlar. Bu yüzden erken teþhis ve tedavi çok önemlidir. Araþtýrmalara göre hafif bir kilo kaybý bile belirtileri düzeltebilir ve adetin düzene girmesini saðlayabilir.
Diyet insülin kontrolüne odaklý
Polikistik Yumurtalýk Sendromu olan ergenlerin nasýl beslenmesi gerektiðine dair yapýlan çalýþmalar oldukça kýsýtlýdýr. Bazý çalýþmalar düþük karbonhidratlý bir diyet önerirken, bazýlarý insülin seviyesini kontrol etmek için düþük glisemik indeksli bir diyet öneriyor. Ancak çalýþmalar bu sendromun pençesindeki kadýnlarýn daha sýklýkla karbonhidrat arzuladýklarýný ortaya koyuyor. Bu nedenle bazý ergenler karbonhidrat tüketiminin ciddi þekilde kýsýtlanmasýný zorlayýcý bulabilirler ve bu da aþýrý yemek yemeye ve uzun vadede kilo alýmýna katkýda bulunabilir.
Polikistik Yumurtalýk Sendromu hastalarý için beslenme önerisi
Araþtýrmalarýn büyük çoðunluðu Polikistik Yumurtalýk Sendromu olan kadýnlar için en faydalý diyeti þöyle düzenlemiþtir. 8Düþük doymuþ yaðlý besinler tüketilmeli. 8Yüksek lifli besin alýnmalý 8Bu tipteki beslenme alýþkanlýklarýna ek olarak 2- 3 saat ara ile besin tüketimi gerçekleþtirilmeli. Bu þekilde kan þekeri seviyesi dengede tutulmalý ve yeme ataklarý önlenmelidir. 8 Ýnsülin seviyesini düzenlemeye yardýmcý olduðu için fiziksel aktivite yapýlmaya çalýþýlmalýdýr. 8Daha çok düþük Glisemik Ýndeks (GI) ve Glisemik Yük (GY) içeren besinlerden oluþturulmalýdýr.