Kilo kontrolünü saðlamak hiç de zor deðil. Günlük tükettiðiniz yað, þeker ve tuz oranýný kontrol ettiðiniz ve bunu bol su, egzersizle desteklediðiniz sürece ideal kilonuzda deðiþim yaþamazsýnýz.
-Basit þeker alýmýný azaltýn. Özellikle koroner kalp hastalýða yatkýnlýðý olan bireylerde diyetteki miktarý minimum düzeylerde tutulmalýdýr. Bunun için reçel, marmelat, fýndýk ezmesi gibi tatlýlarýn tüketimini sýnýrlandýrmak, kek tatlý ve hamur iþlerini azaltmak, kolalý þekerli içecekler, þekerli konserve meyve sularý, þekerli bisküviler yerine taze meyve sularý, meyve ve sebze tüketmek , çay ve kahveye þeker koymamak ya da konulan þekeri azaltmak gerekir.
-Günlük tuz ve sodyumu 2 gramdan az olacak þekilde kullanýn. Tüketilen tuz iyotlu olmalýdýr. Aþýrý tuz tüketimi; osteoporoz, hipertansiyon, mide kanseri oluþum riskini artýrýr.
-Sývý tüketimini artýrýn. Günlük su ihtiyacý vücudun kullandýðý enerji miktarýna baðlý olarak deðiþir. Yetiþkinlerde enerji harcamasýnýn her kalorisi baþýna 1-1.5 ml gereklidir. Her 1000 kalori için 1-1.5 litre veya günlük 2000 kalorilik diyette yaklaþýk 8 bardak su alýnmalýdýr. Su içerek vücudun kalori yakýmýný da arttýrýrsýnýz.
-Sigara içmeyin. Saðlýklý yaþam biçimi; saðlýklý beslenme ve fiziksel aktivite alýþkanlýðýnýn benimsenmesi, sigara içme alýþkanlýðýnýn önlenmesi olarak tanýmlanmaktadýr. Sigara ve tütün tüketimi kalp atýþýný hýzlandýrýr, tansiyonu yükseltir, ritim bozukluklarýna yol açar ve oksijen seviyesini düþürür.
-Alkol kullanmayýn, ya da en aza indirin. Alkollü içecekler kalori verir, fakat elzem besin ögesi saðlamaz, dolayýsý ile vücut için besleyici deðildir.
-Egzersiz yapýn: Aktif yaþam, yaþam kalitesini artýrýr. En az 5, tercihen 7 gün / hafta 45-60 dakika yürüyün. Fiziksel aktivite düzenli ve kontrollü yapýldýðý takdirde kilo kaybý ve korunmasýna yardýmcý olur.