ŞEKER ve tuz beslenmede kronik hastalıklara neden olabilen tat vericiler olarak bilinirken birçok baharat taze veya kuru olarak tüketildiğinde birçok hastalığa şifa oluyor. Baharatlar içerdikleri uçucu yağlar, keskin antioksidanlar, mineraller ve hayat kurtarıcı bileşenleri ile zayıflamada iksir görevi de görür. Bu baharatları şöyle sıralayabiliriz.
-Ginseng : Maryland Üniversitesi’ndeki araştırmalar ginseng türlerinin bazılarının kilo verme özelliğinin bulunabileceğini gösterdi. Kuru olarak bulabileceğiniz küçük dallar halinde olan ginsengi taze kök şeklinde de bulup zencefil gibi dilimleyerek de kullanabilirsiniz. Ayrıca çorba içinde de tüketilebilir.
-toz acı biber : Prude Üniversitesi’ndeki çalışmada toz acı biberin vücutta kalori yakımını hızlandırmada etkili olduğu, metabolizmayı hızlandırdığını bulması ile beraber en fazla tüketilen baharatlar arasında yerini alması aslında bir tesadüf değildir.
-karabiber : Oklahoma Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada siyah tane karabiberin içerisindeki piperine maddesinin yağ yakımını hızlandırdığı neredeyse 20 dakikalık yürüyüşe denk gelebildiği belirtilmiştir.
-HARDAL : Tane veya toz hardal ülkemizde yaygın kullanılan bir baharat olmasa da düzenli 1 çay kaşığı hardal tüketiminin metabolizma hızında yaklaşık yüzde 25’lik bir artışa neden olduğu bulunmuştur.
TARÇIN ŞEKERİ DÜŞÜRÜYOR
-Tarçın: Tarçının kilo vermedeki etkisini kan şekerini düşürebilme yeteneğinden kaynaklandığını belirten araştırmacılar, kandaki kötü huylu kolesterolü de azaltarak sağlık açısından mutfaklarda bulundurulması gereken baharatların başında yer alması önerilmektedir. Metabolizma hızını da artıran tarçın kandaki insülin düzeyini de düzenler.