Kilo verdiren baharatlar

Týpta uluslararasý alanda otoriteye sahip Ýngiltere’deki Oxford, ABD’deki Marlyand, Prude ve Oklahoma üniversiteleri saðlýklý ve hýzlý kilo verdirme özelliðine sahip beþ baharatý belirledi.

ÞEKER ve tuz beslenmede kronik hastalýklara neden olabilen tat vericiler olarak bilinirken birçok baharat taze veya kuru olarak tüketildiðinde birçok hastalýða þifa oluyor. Baharatlar içerdikleri uçucu yaðlar, keskin antioksidanlar, mineraller ve hayat kurtarýcý bileþenleri ile zayýflamada iksir görevi de görür. Bu baharatlarý þöyle sýralayabiliriz.

-Ginseng :  Maryland Üniversitesi’ndeki araþtýrmalar ginseng türlerinin bazýlarýnýn kilo verme özelliðinin bulunabileceðini gösterdi. Kuru olarak bulabileceðiniz küçük dallar halinde olan ginsengi taze kök þeklinde de bulup zencefil gibi dilimleyerek de kullanabilirsiniz. Ayrýca çorba içinde de tüketilebilir.

-toz acý biber : Prude Üniversitesi’ndeki çalýþmada toz acý biberin vücutta kalori yakýmýný hýzlandýrmada etkili olduðu, metabolizmayý hýzlandýrdýðýný bulmasý ile beraber en fazla tüketilen baharatlar arasýnda yerini almasý aslýnda bir tesadüf deðildir.

-karabiber :  Oklahoma Üniversitesi’nin yaptýðý araþtýrmada siyah tane karabiberin içerisindeki piperine maddesinin yað yakýmýný hýzlandýrdýðý neredeyse 20 dakikalýk yürüyüþe denk gelebildiði belirtilmiþtir.

-HARDAL : Tane veya toz hardal ülkemizde yaygýn kullanýlan bir baharat olmasa da düzenli 1 çay kaþýðý hardal tüketiminin metabolizma hýzýnda yaklaþýk yüzde 25’lik bir artýþa neden olduðu bulunmuþtur.   

TARÇIN ÞEKERÝ DÜÞÜRÜYOR

-Tarçýn: Tarçýnýn kilo vermedeki etkisini kan þekerini düþürebilme yeteneðinden kaynaklandýðýný belirten araþtýrmacýlar, kandaki kötü huylu kolesterolü de azaltarak saðlýk açýsýndan mutfaklarda bulundurulmasý gereken baharatlarýn baþýnda yer almasý önerilmektedir. Metabolizma hýzýný da artýran tarçýn kandaki insülin düzeyini de düzenler.