Kilo verememek hastalýk belirtisi

Fazla kilosu olanlar ya iþtahý kontrol edememekten yakýnýr ya da su içsem yarýyor tezine inanýr. Bu sorunun temelinde ise çoðu zaman fiziksel ya da psikolojik hastalýklar bulunuyor.

Fazla yemek yiyorsanýz zayýflayamazsýnýz. Az yediðiniz halde hiç hareket etmiyorsanýz yine problem var demektir. Hareket etmeden zayýflamak mümkün deðildir. Psikolojik problemleriniz ve aþýrý stres varsa baþarýsýz olma olasýlýðý yüksektir. Geceleri uyanýyor ve doðru buzdolabýna gidip atýþtýrmalarda bulunuyorsanýz  kanýnýzda insülin hormonunda yükseklik olma  olasýlýðý vardýr. Bunun için doktorun önerdiði uygun ilaçlarý almanýz ve diyetisyen kontrolünde diyetinizin ayarlamanmasý gerekir. Kilo veremeyen kiþilerin bir kýsmýnda tiroid hormon yetmezliði olabilir. Tiroid hormon yetmezliði kilo vermede zorluk yaratabilir. Önceden tiroit bezi yetmezliði olanlarda (hipotiroidi veya Hashimoto hastalýðý gibi)  kullandýklarý  ilaçlar  az geliyor olabilir. Bu ilaçlarýn doz ayarlamasý için  endokrinoloji uzmaný bir doktora baþvurmanýz gerekir.

Menopoz da bir faktör

Kadýnlarda  menopoz döneminde de  kilo vermede bazý sýkýntýlar olabilir.  Polikistik over hastalýðý olan kadýnlarda da zayýflamada zorluk çekebilir. Erkeklerde testosteron hormonunun  az olmasý da kiloyu artýrýr ve þiþmanlýk yapar.

Ýþte suçlu hormonlar

Ýnsülin direnci yüksek olan kiþilerde, kan þekeri düþüklüðü ataklarý oluþur. Doktorunuz gerek görürse  insülin direncini azaltan ilaçlar bu konuda faydalý olabilir. Kilo  vermeyi engelleyen bir diðer hormon, midemizden salgýlanan ghrelin isimli hormondur. Kilo vermeye baþladýkça kanýmýzda ghrelin hormonu artmaya baþlar ve bizi yemek yemeye yönlendirir. Beyinden salgýlanan oreksin isimli hormon da yemek yemeyi artýrýr.

‘NEDEN ÞÝÞMANIM’ SORUSUNUN BÝLÝMSEL CEVABI

-Fazla yemeye devam etmek

-Hareketi  yeterince artýrmamak,

-Psikolojik olaylarýn araya girmesi,

-Ailede diðer kiþilerin yardýmcý olmamasý ve sosyal baskýlar

-Depresyon, týkýnýrcasýna yeme.. 

-Tiroid hormon yetmezliði       

-Yumurtalarda kist olmasý 

-Kanda insülin hormonunun yüksekliði ve açlýk ataklarýnýn devamý

-Erkeklerde kanda erkeklik hormonu testosteronun  azlýðý

-Kanda kalsiyum, selenyum ve maðnezyum azlýðý