Kilo verememek hastalık belirtisi

Fazla kilosu olanlar ya iştahı kontrol edememekten yakınır ya da su içsem yarıyor tezine inanır. Bu sorunun temelinde ise çoğu zaman fiziksel ya da psikolojik hastalıklar bulunuyor.

Fazla yemek yiyorsanız zayıflayamazsınız. Az yediğiniz halde hiç hareket etmiyorsanız yine problem var demektir. Hareket etmeden zayıflamak mümkün değildir. Psikolojik problemleriniz ve aşırı stres varsa başarısız olma olasılığı yüksektir. Geceleri uyanıyor ve doğru buzdolabına gidip atıştırmalarda bulunuyorsanız  kanınızda insülin hormonunda yükseklik olma  olasılığı vardır. Bunun için doktorun önerdiği uygun ilaçları almanız ve diyetisyen kontrolünde diyetinizin ayarlamanması gerekir. Kilo veremeyen kişilerin bir kısmında tiroid hormon yetmezliği olabilir. Tiroid hormon yetmezliği kilo vermede zorluk yaratabilir. Önceden tiroit bezi yetmezliği olanlarda (hipotiroidi veya Hashimoto hastalığı gibi)  kullandıkları  ilaçlar  az geliyor olabilir. Bu ilaçların doz ayarlaması için  endokrinoloji uzmanı bir doktora başvurmanız gerekir.

Menopoz da bir faktör

Kadınlarda  menopoz döneminde de  kilo vermede bazı sıkıntılar olabilir.  Polikistik over hastalığı olan kadınlarda da zayıflamada zorluk çekebilir. Erkeklerde testosteron hormonunun  az olması da kiloyu artırır ve şişmanlık yapar.

İşte suçlu hormonlar

İnsülin direnci yüksek olan kişilerde, kan şekeri düşüklüğü atakları oluşur. Doktorunuz gerek görürse  insülin direncini azaltan ilaçlar bu konuda faydalı olabilir. Kilo  vermeyi engelleyen bir diğer hormon, midemizden salgılanan ghrelin isimli hormondur. Kilo vermeye başladıkça kanımızda ghrelin hormonu artmaya başlar ve bizi yemek yemeye yönlendirir. Beyinden salgılanan oreksin isimli hormon da yemek yemeyi artırır.

‘NEDEN ŞİŞMANIM’ SORUSUNUN BİLİMSEL CEVABI

-Fazla yemeye devam etmek

-Hareketi  yeterince artırmamak,

-Psikolojik olayların araya girmesi,

-Ailede diğer kişilerin yardımcı olmaması ve sosyal baskılar

-Depresyon, tıkınırcasına yeme.. 

-Tiroid hormon yetmezliği       

-Yumurtalarda kist olması 

-Kanda insülin hormonunun yüksekliği ve açlık ataklarının devamı

-Erkeklerde kanda erkeklik hormonu testosteronun  azlığı

-Kanda kalsiyum, selenyum ve mağnezyum azlığı