Kilo verirken baðýþýklýðýnýzý artýrýn

Saðlýklý yaþam için baðýþýklýk sistemini desteklemek amacýyla her gün yeterli miktarda protein tüketilmelidir. Bunlarýn yarýdan fazlasý hayvansal protein kaynaklarý olan et, yumurta ve süt ürünlerinden karþýlanmalýdýr. Geri kalan kýsmý ise tahýl ürünleri, kuru baklagiller, fýndýk, fýstýk ve ceviz gibi yaðlý tohumlardan karþýlanmalýdýr. Ayrýca vitaminler ile bazý besin maddelerini almak gerekir.

- A Vitamini: Karaciðer, yumurta sarýsý, süt yaðý, sarý ve turuncu sebzeler, havuç, kayýsý,kabak, tere, marul, maydanoz, dereotu,  roka, brokoli, A vitamininden zengindir.

- C Vitamini: Vücutta depolanmaz onun için baðýþýklýk hücrelerini geliþtirmek için 3 öðün besinlerle birlikte C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilmelidir. Maydanoz, yeþil sivri biber, roka, turunçgiller, kuþburnu, ahududu, soðan, kereviz, brokoli, çilek, kivi C vitaminince zengin besinlerdir.

- D Vitamini: Güneþin ultraviyole ýþýnlarý, cilt yaðýný D vitamini üretmesi için harekete geçirir. Bundan baþka balýk yaðý, süt ve süt ürünleri, sardalya, uskumru, somon, ton balýðý, yumurta sarýsý, tereyaðý, yulaf ezmesi gibi besinlerde bulunur.Kemik ve diþlerin güçlenmesini saðlar, kalsiyum ve fosforun emilimi için gereklidir. Sinir sistemi ve baðýþýklýk ve bazý hormonlarýn düzenlenmesinde görev alýr. Eksikliði, kemik ve kas güçsüzlüðü ile raþitizme sebep olur. 

- E Vitamini:  Damar içerisinde akýþkanlýðý saðlar, damar týkanýklýðýný önler. Hücre yapýsýný korur.  Sývý yaðlar, fýndýk, fýstýk ve ceviz gibi yaðlý tohumlarda bulunur.

- Demir: Bunun eksikliði baðýþýklýk sistemini güçsüz düþürür ve enfeksiyonlara duyarlýlýðý artýrýr. Kýrmýzý et, yumurta, kuru meyveler, kuru baklagiller ve yeþil sebzeler yanýnda C vitamini alýnmalýdýr. 

- Çinko: Et, karaciðer, yumurta ve deniz ürünleri, çinkonun en iyi kaynaðýdýr.

8Omega 3: Baðýþýklýk sistemini güçlendirerek hastalýklardan korunmayý saðlar. Balýk, ceviz,badem,soya filizi, koyu ve yeþil yaprak sebzeler, keten tohumu, semizotunda bulunur.

- B12: Baðýþýklýk sisteminde, sinir sisteminde  ve kemik iliðinde kan hücrelerinin yapýmýnda  görevlidir. Sadece hayvansal besinlerde bulunur.

- Probiyotikler: Biyolojik deðeri yüksek süt ve süt ürünleri probiyotik ve prebiyotik içeren gýdalar, sindirimi kolaylaþtýrýr, baðýþýklýk sistemini güçlendirir.