Yazla birlikte zayýflama efsaneleri de sandýktan çýktý. Oysa beslenme son derece bireysel bir konudur. Saðlýklý zayýflamak için beslenme planlarýnda 4 temel kuralý gözardý etmemek gerekiyor.
Beslenme sorunlarýnýn nedenleri ne olursa olsun, genellikle bireyler neler yiyeceklerini merak ettiðinden kendilerine hap gibi sunulacak bilgi arayýþýna girmektedirler. Oysa beslenme son derece bireysel bir konudur ve zayýflamak, saðlýklý beslenmek isteyen her birey beslenme planlarýnda temel olan 4 kuralý göz önünde bulundurmasý baþarýya ulaþmada fayda saðlayacaktýr.
Saðlýðý koruma ve geliþtirme: Saðlýk; enfeksiyonlar, radyasyon, sigara, alkol, kirli hava, suya karýþan aðýr metaller, yapay kimyasallara maruz kalma olumsuz aile, okul ve iþ yaþamý gibi pek çok faktörün etkisi altýndadýr. Beslenme, saðlýðý hem olumlu hem de olumsuz etkileyebilen bir olgudur. Dengeli ve yeterli beslenme saðlýðýn korunmasý için bir temel teþkil ederken, yetersiz ve dengesiz beslenme saðlýðý bozucu etki gösterir.
Yaþam döngüsü: Beslenme yaþam döngüsü içindeki her basamakta önemlidir. Bir basamakta yapýlacak hata diðer basamaklarý etkiler. Anne karnýnda iyi beslenemeyen bebeðin de, anne karnýnda iyi beslenmiþ ancak bebeklik döneminde iyi beslenememiþ bebeðin saðlýðý da ileri önemde tehlikeye girebilir. Bu nedenle saðlýðýn temelini oluþturan beslenmenin her yaþ grubunda önemli olduðu özellikle annelerin bebeklerini besleme konusunda çok duyarlý olmalarý gerektiði unutulmamalýdýr.
Bölgesel farklýlýklar: Her bölgede tüketilen besinler ve bu besinlerden hazýrlanan yemekler büyük farklýlýklar gösterir. Bir kiþinin bir besini yememesi ya da bir besini yemesi onun saðýlýðýnda dramatik deðiþiklikler oluþturmaz. Besinler içerdikleri öðelere göre et grubu, süt grubu, sebze-meyve grubu, tahýl grubu gibi gruplara ayrýlýr. Önemli olan bu gruplar içinden seçilecek besinlerle oluþturulmuþ çeþidi çok mönülerdir. Tek baþýna bir besinin ne hastalýk yapýcý ne de hastalýktan koruyucu etkisi vardýr.
Beslenme bireye özgüdür: Bireyin tüketmesi gereken besin miktarýnýn belirlenmesi; yaþ, cinsiyet, hastalýk durumu, kan deðerleri, fiziksel hareketi, yeme alýþkanlýklarý gibi pek çok öðenin birlikte deðerlendirilmesini gerektiren bir süreçtir. Pek çok kiþinin bu özelliklere baðlý olarak demir, kalsiyum gibi mineralleri, B6, B12 gibi vitaminleri farklý miktarda tüketmesi gerekebilir. Hiç alýþýk olmadýðý bir besini yemek çoðu kiþi için istenmeyen bir durum olabilir. Kiþiler inançlarý nedeniyle de bazý besinleri tüketmek istemezler.