Türk halkýnýn severek tükettiði ve günlük folik asit ihtiyacýnýn yarýsýný karþýlayabilen kuru fasulye haftada en az 4 kez tüketildiðinde kalp rahatsýzlýklarýna yakalanma riski yüzde 22 azalýyor.
Fasulye, mercimek, bezelye, nohut, börülce ve bakladan oluþan kurubaklagil grubu hem ekonomik hem saðlýklý protein kaynaklarýdýr. Kalsiyum, çinko, bakýr, B1, B2, B3, folik asit ve E vitamininden zengindirler. Özellikle kuru fasulye, günlük folik asit ihtiyacýnýn yarýsýný karþýlayabilen önemli bir besindir. Kurubaklagillerin yüksek oranda posa içermesi sindirim sistemini olumlu etkiler, mide boþalmasýný geciktirir ve yeme isteðini azaltýr. Doymuþ yað ve kolesterol içermemeleri ise kalp saðlýðýný korumak için oldukça önemlidir.
Kalbi koruyor
Yapýlan bir araþtýrmada, haftada 4 kere kurubaklagil tüketenler ile haftada 1 kez kurubaklagil tüketenler karþýlaþtýrýlmýþ ve kurubaklagilleri daha sýk tüketen kiþilerde kalp rahatsýzlýklarýna yakalanma riskinin %22 azaldýðý bildirilmiþtir. Kurubaklagiller, vücut için elzem olan metiyonin aminoasidinden fakirdir. Bu nedenle baklagillerin tahýllar ile birlikte piþirilmesi, içerdikleri protein kalitesini %70 oranýnda arttýracaktýr. Mercimek köftesi, nohutlu bulgur pilavý, aþure, sütlaç gibi besinler tercih edebileceðiniz hem lezzetli hem saðlýklý güzel alternatiflerdendir.
Diyabetlilere uygun
Bezelye, nohut, kuru fasulye, yeþil mercimek ve kuru börülce kan þekerini yavaþ yavaþ yükselten mucizevi yiyeceklerdir. Ayrýca son araþtýrmalara göre kandaki kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü azalttýðý, bu sayede kalp saðlýðýna iyi geldiði, kan þekerini dengeleyerek diyabeti kontrol altýnda tuttuðu, içerdiði yüksek miktarda posa ile tokluk verip kilo kontrolünü saðlamada büyük rol oynadýðý bildirilmiþtir.