Kilo vermek ve tok kalmak için kuru fasulye

Türk halkının severek tükettiği ve günlük folik asit ihtiyacının yarısını karşılayabilen kuru fasulye haftada en az 4 kez tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski yüzde 22 azalıyor.

Fasulye, mercimek, bezelye, nohut, börülce ve bakladan oluşan kurubaklagil grubu hem ekonomik hem sağlıklı protein kaynaklarıdır. Kalsiyum, çinko, bakır, B1, B2, B3, folik asit ve E vitamininden zengindirler. Özellikle kuru fasulye, günlük folik asit ihtiyacının yarısını karşılayabilen önemli bir besindir. Kurubaklagillerin yüksek oranda posa içermesi sindirim sistemini olumlu etkiler, mide boşalmasını geciktirir ve yeme isteğini azaltır. Doymuş yağ ve kolesterol içermemeleri ise kalp sağlığını korumak için oldukça önemlidir. 

Kalbi koruyor

Yapılan bir araştırmada, haftada 4 kere kurubaklagil tüketenler ile haftada 1 kez kurubaklagil tüketenler karşılaştırılmış ve kurubaklagilleri daha sık tüketen kişilerde kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin %22 azaldığı bildirilmiştir. Kurubaklagiller, vücut için elzem olan metiyonin aminoasidinden fakirdir. Bu nedenle baklagillerin tahıllar ile birlikte pişirilmesi, içerdikleri protein kalitesini %70 oranında arttıracaktır. Mercimek köftesi, nohutlu bulgur pilavı, aşure, sütlaç gibi besinler tercih edebileceğiniz hem lezzetli hem sağlıklı güzel alternatiflerdendir.

Diyabetlilere uygun

Bezelye, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek ve kuru börülce kan şekerini yavaş yavaş yükselten mucizevi yiyeceklerdir. Ayrıca son araştırmalara göre kandaki kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü azalttığı, bu sayede kalp sağlığına iyi geldiği, kan şekerini dengeleyerek diyabeti kontrol altında tuttuğu, içerdiği yüksek miktarda posa ile tokluk verip kilo kontrolünü sağlamada büyük rol oynadığı bildirilmiştir.