Kilo vermenin en saðlýklý yolu: Akdeniz diyeti

Saðlýklý bir beslenme alýþkanlýðýndan bahsetmek istiyorsak taze meyve ve sebze, balýk, yaðsýz hindi eti ve tam tahýl ürünlerinin mutlaka gün içinde tüketildiðinden emin olmamýz gerekir. Dünyada buna en iyi örnek beslenme modeli ise; Akdeniz beslenme modelidir. Birçok araþtýrma kalp-damar saðlýðý ve deðiþik kanser türlerinden koruyucu özellikleriyle en deðerli beslenme þeklinin Akdeniz tip diyet modeli olduðunu bildirir. Akdeniz kýyýlarýnda yaþayan ve bu tip beslenmeyi benimseyenlerin besin tüketimlerine baktýðýmýzda; çok az kýrmýzý et tüketirken, günde ortalama 9 porsiyon kadar antioksidan maddelerden zengin olan meyve ve sebzelerden tüketirler. Bu tarz beslenme alýþkanlýklarý, kanda  kötü kolesterol olarak adlandýrdýðýmýz LDL-kolesterol seviyesinin azalmasýna ve beraberinde damar saðlýðýný getirmektedir.  Tahýllar ve ekmek Akdeniz beslenme modelinin önemli bir parçasýný oluþturur.

Neden ‘kalp dostu’ deniliyor

Dünyanýn birçok ülkesinde yaygýn olan margarin veya tereyaðý sürülmüþ ekmek tüketimi, bu beslene modelinde yoktur. Beslenme modeli içerisinde yer alan besin gruplarýndaki bileþenler kalp saðlýðý üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Akdeniz beslenme modelinin anahtar bileþenleri þöyledir:

-Bol miktarda meyve ve sebze yemek.

-Zeytinyaðý ve kanola yaðý gibi saðlýklý yaðlar tüketmek.

-Hergün bir avuç kadar ceviz, fýndýk gibi yaðlý tohumlardan tüketmek.

-Az miktarda kýrmýzý et tüketmek.

-Düzenli olarak balýk tüketmek.

Hayatý uzatmanýn formülü

-Mümkün olduðunca tereyaðýndan uzaklaþýn. 

-Her gün deðiþik meyve ve sebze çeþitlerini kullanýn. Günde en az 8-10 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye gayret edin. Ara öðünlerde havuç, muz ve elma gibi kolay yenilebilecek çeþitleri tercih edin. 

-Yemeklerin piþirilmesinde zeytinyaðý veya kanola yaðý kullanabilirsiniz. Yemekleri sarýmsak ve yeþil soðanla tatlandýrýn.

-Kýrmýzý et yerine daha çok balýk ve kümes hayvaný etlerini tercih edin. 

-Haftada 2 kez somon, tuna, uskumru ve alabalýk gibi balýk çeþitlerini tüketin.

-Yaðlý tohumlardan günde 2 bütün ceviz veya 15 adet fýndýk yiyebilirsiniz. 

-Günde en az 6 bardak su için.