Kilo vermenin en sağlıklı yolu: Akdeniz diyeti

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığından bahsetmek istiyorsak taze meyve ve sebze, balık, yağsız hindi eti ve tam tahıl ürünlerinin mutlaka gün içinde tüketildiğinden emin olmamız gerekir. Dünyada buna en iyi örnek beslenme modeli ise; Akdeniz beslenme modelidir. Birçok araştırma kalp-damar sağlığı ve değişik kanser türlerinden koruyucu özellikleriyle en değerli beslenme şeklinin Akdeniz tip diyet modeli olduğunu bildirir. Akdeniz kıyılarında yaşayan ve bu tip beslenmeyi benimseyenlerin besin tüketimlerine baktığımızda; çok az kırmızı et tüketirken, günde ortalama 9 porsiyon kadar antioksidan maddelerden zengin olan meyve ve sebzelerden tüketirler. Bu tarz beslenme alışkanlıkları, kanda  kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL-kolesterol seviyesinin azalmasına ve beraberinde damar sağlığını getirmektedir.  Tahıllar ve ekmek Akdeniz beslenme modelinin önemli bir parçasını oluşturur.

Neden ‘kalp dostu’ deniliyor

Dünyanın birçok ülkesinde yaygın olan margarin veya tereyağı sürülmüş ekmek tüketimi, bu beslene modelinde yoktur. Beslenme modeli içerisinde yer alan besin gruplarındaki bileşenler kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Akdeniz beslenme modelinin anahtar bileşenleri şöyledir:

-Bol miktarda meyve ve sebze yemek.

-Zeytinyağı ve kanola yağı gibi sağlıklı yağlar tüketmek.

-Hergün bir avuç kadar ceviz, fındık gibi yağlı tohumlardan tüketmek.

-Az miktarda kırmızı et tüketmek.

-Düzenli olarak balık tüketmek.

Hayatı uzatmanın formülü

-Mümkün olduğunca tereyağından uzaklaşın. 

-Her gün değişik meyve ve sebze çeşitlerini kullanın. Günde en az 8-10 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye gayret edin. Ara öğünlerde havuç, muz ve elma gibi kolay yenilebilecek çeşitleri tercih edin. 

-Yemeklerin pişirilmesinde zeytinyağı veya kanola yağı kullanabilirsiniz. Yemekleri sarımsak ve yeşil soğanla tatlandırın.

-Kırmızı et yerine daha çok balık ve kümes hayvanı etlerini tercih edin. 

-Haftada 2 kez somon, tuna, uskumru ve alabalık gibi balık çeşitlerini tüketin.

-Yağlı tohumlardan günde 2 bütün ceviz veya 15 adet fındık yiyebilirsiniz. 

-Günde en az 6 bardak su için.