Kilolu ve sigara içiyorsanýz üzüm yiyin

Sigara içmek, hücrelerimizin zarar görmesinden ve bizi kronik hastalýklardan koruyan antioksidanlarýn etkisini azaltýyor. Antioksidanlarýn etkileri azaldýðýnda ise kanser ile damar ve kalp hastalýklarýnýn riski artar.

Sebze ve meyveden destek

Yapýlan araþtýrmalarda, sigara içen obez kiþilerde bu risklerin çok daha yüksek olduðu gözlemlenmiþtir. Bu nedenle, sigara içen kilolu kiþilerin bol miktarda meyve ve sebze tüketmelerini öneriyorum. Meyve ve sebzelerin içinde bulunan fitokimyasallarin (bitki kimyasallarý) vitaminlerle birlikte çalýþarak, vücuttaki antioksidanlarý düzenlediði ve baðýþýklýk sistemini güçlendirerek kronik hastalýklarýn riskini azalttýðý görülmüþtür. Ayný zamanda, meyve ve sebzelerin kalorileri düþük, besin deðerleri yüksek olduðundan, obez kiþilerin rahatlýkla tüketebileceði yiyecekler olduðunu belirtmeliyim. Özellikle, üzüm, yeþil çay, zerdeçal, böðürtlen ve yabanmersini fitokimyasal açýsýndan zengin besinlerdir. Bu besinler, içlerinde çeþitli fotokimyasallar bulundurur. Sigara içmek ve gerektiðinden fazla yemek yemek bir çok metabolik hastalýðý beraberinde getirir. Bu hastalýklar tansiyonu yükselterek kalbi yorar. Fitokimyasallar, yaðlarýn emilimini ve iltihaplanmayý azaltarak, yað dokularýnýn oluþumunu engelleyerek obezite, kanser ve kalp hastalýklarý gibi kronik hastalýklarýn riskini düþürür.

Resveratrol

Resveratrol fitokimyasali üzümde bulunur ve antioksidan görevi görür. Araþtýrmalar sonucu, resveratrolun karaciðeri koruduðu görülmüþtür. Fareler üzerinde yapýlan deneylerde, resveratrolun karaciðer yaðlanmasýný önleyerek obezite riskini azalttýðý belirtilmiþtir.

Curcumin

Zerdeçal, curcumin fitokimyasali içerir. Curcumin’in, antioksidan etkisi gösterip kansere karsý koruduðu söylenmektedir. Tümör oluþumunu engellediði ve yað dokularýný küçülttüðü de görülmüþtür. 

Ketaþinler

Yeþil çayda bulunan bu fitokimyasalin, yaðlanmayý azaltarak damar týkanýklarýný ve kalp hastalýklarýný engellediði belirtilmiþtir. Kansere ve obeziteye karþýda koruduðu öne sürülmektedir. Fazla tüketildiði taktirde vücutta iltihaba ve karaciðerin zarar görmesine neden olabilmektedir.

Antosiyanidin

Böðürtlen ve yabanmersininde bulunan bu fitokimyasalin, algý geliþtirdiði, iltihaba karþý koruduðu ve obeziteye neden olan yaðlanmayý engellediði söylenmektedir. Fakat, bu konudaki araþtýrmalar hala sürmektedir ve daha kesin sonuç alýnamamýþtýr.