Kilolu ve sigara içiyorsanız üzüm yiyin

Sigara içmek, hücrelerimizin zarar görmesinden ve bizi kronik hastalıklardan koruyan antioksidanların etkisini azaltıyor. Antioksidanların etkileri azaldığında ise kanser ile damar ve kalp hastalıklarının riski artar.

Sebze ve meyveden destek

Yapılan araştırmalarda, sigara içen obez kişilerde bu risklerin çok daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, sigara içen kilolu kişilerin bol miktarda meyve ve sebze tüketmelerini öneriyorum. Meyve ve sebzelerin içinde bulunan fitokimyasallarin (bitki kimyasalları) vitaminlerle birlikte çalışarak, vücuttaki antioksidanları düzenlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kronik hastalıkların riskini azalttığı görülmüştür. Aynı zamanda, meyve ve sebzelerin kalorileri düşük, besin değerleri yüksek olduğundan, obez kişilerin rahatlıkla tüketebileceği yiyecekler olduğunu belirtmeliyim. Özellikle, üzüm, yeşil çay, zerdeçal, böğürtlen ve yabanmersini fitokimyasal açısından zengin besinlerdir. Bu besinler, içlerinde çeşitli fotokimyasallar bulundurur. Sigara içmek ve gerektiğinden fazla yemek yemek bir çok metabolik hastalığı beraberinde getirir. Bu hastalıklar tansiyonu yükselterek kalbi yorar. Fitokimyasallar, yağların emilimini ve iltihaplanmayı azaltarak, yağ dokularının oluşumunu engelleyerek obezite, kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini düşürür.

Resveratrol

Resveratrol fitokimyasali üzümde bulunur ve antioksidan görevi görür. Araştırmalar sonucu, resveratrolun karaciğeri koruduğu görülmüştür. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, resveratrolun karaciğer yağlanmasını önleyerek obezite riskini azalttığı belirtilmiştir.

Curcumin

Zerdeçal, curcumin fitokimyasali içerir. Curcumin’in, antioksidan etkisi gösterip kansere karsı koruduğu söylenmektedir. Tümör oluşumunu engellediği ve yağ dokularını küçülttüğü de görülmüştür. 

Ketaşinler

Yeşil çayda bulunan bu fitokimyasalin, yağlanmayı azaltarak damar tıkanıklarını ve kalp hastalıklarını engellediği belirtilmiştir. Kansere ve obeziteye karşıda koruduğu öne sürülmektedir. Fazla tüketildiği taktirde vücutta iltihaba ve karaciğerin zarar görmesine neden olabilmektedir.

Antosiyanidin

Böğürtlen ve yabanmersininde bulunan bu fitokimyasalin, algı geliştirdiği, iltihaba karşı koruduğu ve obeziteye neden olan yağlanmayı engellediği söylenmektedir. Fakat, bu konudaki araştırmalar hala sürmektedir ve daha kesin sonuç alınamamıştır.