Bu özel günde evlatlarý, eþleri ve sevdiklerinin acýsýný yüreklerine gömen Uludereli annelerin sesine kulak vermek istiyorum.
Dile kolay, çoðu çocuk yaþta, 34 vatandaþýmýzýn hayatýný kaybettiði facianýn üzerinden tam 139 gün geçti.
Olay birkaç koldan araþtýrýlýyor, soruþturuluyor. Malum, Uludere olayýný araþtýrmak üzere Meclis’te bir komisyon kuruldu. Bir de özel yetkili savcýlýkça yürütülen soruþturma var. Genelkurmay ve Ýçiþleri’nin yürüttüðü idari soruþturmalar ayrý...
Gönül ister ki, olayýn üzerindeki sis perdesi bir an önce kaldýrýlsýn, gerçekler gün ýþýðýna çýkarýlsýn. Kabul etmek gerekir, bürokratik vesayet hala etkin, kalýntýlarý kabus gibi gerçeklerin üzerine çöküyor.
Ama nafile...
Herhangi bir siyasi mülahazaya girmeden hakkýný teslim edelim; bugün Türkiye’de derin yapýlar, cuntacý taife ve þer odaklarýyla mücadelede tarih yazýlýyor.
Eksikler, yanlýþlar, yol kazalarý yok mu elbette var. Burada esas olan samimiyettir, inançtýr, kararlýlýktýr.
Doðruya ulaþma adýna yanlýþý söyleyelim, hatta gür sesle haykýrarak söyleyelim. Ancak ideolojik ve sair gerekçelerle önyargýlarýmýza esir düþüp her hadiseyi siyasi iktidarý dövme, hýrpalama ve siyasi rant devþirme aracý olarak görmeyelim.
Daha dün sokaðýndaki jandarma karakolunun önünden geçmeye korkanlarýn, bugün ellerinde oyuncak tanklarla demokrasi havarisi kesilmesi komik kaçsa da bunu sivilleþmenin güçlü rüzgarýna borçlu olduklarýnýn farkýnda deðiller.
Ya da güç zehirlenmesi yaþýyorlar.
Akvaryum demokratlarýný bir kenara býrakýp þunu söylemeliyim; yarýn bu mücadelede bir eksen kaymasý veya rota sapmasý olursa cesaretle karþýsýna dikileceðimizden hiç kimsenin þüphesi olmasýn.
Çünkü temel referans noktamýz, toplumun vicdanýdýr. Biliyoruz ki, Uludere kapatýlýrsa toplumun vicdaný kanar.
Biraz sabýr...
Ýçiþleri Bakanlýðý, incelemesini tamamladý, 230 sayfalýk raporunu Meclis’e gönderdi. Raporda Þýrnak valililiðine baðlý istihbarat ve güvenlik birimleriyle ilgili üç soruya cevap aranmýþ: Ýhmal, kasýt veya kusur var mý?
Rapora göre, valiliðe baðlý çalýþan istihbarat ve güvenlik birimlerinin Uludere’de ihmali, kastý ve kusurunun olmadýðý belirtiliyor.
Komisyonda raporun yaný sýra özel görüþmelere ait bilgi notlarý var. Hepsini derlediðimizde ortaya þu tablo çýkýyor:
1-Olay günü saat 17.25’den itibaren heron görüntüleri vermeye baþlýyor.
2-Saat 18.00’den itibaren hava sahasý uçuþa kapatýlýyor ve istihbarat paylaþýmý kesiliyor.
3-Ýlk bomba saat 21.40’da atýlýyor.
4-Hava sahasý uçuþa kapatýldýktan sonra yerel güvenlik birimleriyle harekat birimi arasýnda iletiþim kesiliyor.
5-Kaçakçý gurubu olay yerinde yaklaþýk 40 dakika bekliyor.
6-Olay yerine en yakýn askeri birlik 5-6 kilometre mesafede.
Bu ipuçlarýný bir araya getirdiðimizde ise rahatlýkla þu yorumu yapabiliriz; harekat ve yerel güvenlik birimleri arasýnda koordinasyon olsa, 40 dakika ayný noktada bekleyen ve askeri birliðe hayli uzakta bulunan grubun terörist mi kaçakçý mý olduðu rahatlýkla anlaþýlabilir, operasyon olmazdý.
Malum, 1997’de 28 Þubat sürecinde emniyeti alternatif güç olarak gören TSK, bölgede yetkiyi jandarmadan alýp kara kuvvetlerine devretmiþti. Bu yapý hala varlýðýný sürdürüyor.
Zira, Ýçiþleri’nin raporunda Þýrnak Valiliðinin olayda kusur, kasýt veya ihmalinin olmadýðý belirtilirken, adres olarak “üst komutanlýklarýn” gösterilmesi dikkat çekicidir. Bu rapora göre, gerçeðe ulaþmak için üst komutanlýklar mutlaka sorgulanmalý...
Peki kim bunlar?
Açýkça isim verilmiyor, ipuçlarý 3 birimi iþaret ediyor: 1-Genelkurmay Harekat ve Komuta Kontrol Merkezi, 2-Ýkinci Ordu Komutanlýðý, 3-Hava Kuvvetleri Komutanlýðý.
Ya Genelkurmay Baþkaný?
Raporda yok, yetkililerin kimi komisyon üyelerinin kulaðýna fýsýldadýklarýna bakacak olursak, Genelkurmay Baþkaný operasyonu çok sonra öðreniyor!
Böyleyse durum daha da vahim...
Genelkurmay Baþkaný’ndan emir alma zorunluluðu olduðu halde ondan habersiz operasyon yapýlýyorsa iyi niyetten bahsetmek, sorunu sadece yetki karmaþasý çerçevesinde ele almak imkansýzdýr.
Genelkurmay’ýn soruna iliþkin yaklaþýmý ise henüz açýklýða kavuþturulmadý. Meclise gönderdikleri basit rapor, suya tiritti. Meclis þimdi Genelkurmay’ýn savcýlýða gönderdiði belgeleri savcýlýktan istedi, onlarý bekliyor.
Bir de sorunun PKK ve yabancý istihbarat boyutu var. Kaçakçý grubun hedef haline getirilmesinde oynadýklarý rolü baþka bir yazýda anlatýrýz.
Demokratik açýlýmýn üzerine göktaþý gibi düþen Uludere operasyonu, yakýn tarihin en karanlýk eylemlerinden biridir. Uludere aydýnlatýlmadan Kürt meselesi çözülmez.