Kim, kimi, neden trollüyor?

Türk Silahlý Kuvvetleri’nin (TSK) terör yuvalarýný daðýtmak için baþlattýðý Zeytin Dalý Harekâtý ikinci haftasýna yaklaþýyor. Harekât baþarýlý bir þekilde yürüyor. Mehmetçik emin adýmlarla Afrin’in merkezine doðru ilerliyor. Bu ilerleme sýrasýnda sivillere zarar vermemek içinse kýlý kýrk yarýyor. Bin yýllýk savaþ geleneði olan Türk ordusu, elbette sivilleri hedef almaz. 
 
Ancak terör örgütü YPG/PKK harekâtýn ilk gününden beri Türk Silahlý Kuvvetleri’nin sivilleri vurduðu yönünde ipe sapa gelmez iddialarda bulunuyor. Bu temelsiz iddialarýný yaymak için ise sosyal medyayý kullanýyor. 
 
Terör örgütü bazen TSK’nýn bir ABD’liyi öldürdüðünü yaymaya çalýþýyor bazen de kadýn ve çocuklarý… O kadar çok abarttýlar ki operasyonun ilk günlerinde bir Hollywood yýldýzý olan Bradley Cooper’ýn 2014’te oynadýðý ‘American Sniper’ filminden bir kare paylaþtýlar. Altýna da “PYD/YPG saflarýnda savaþan…” diye baþlayan cümlelerle TSK’nýn bir Amerikalý’yý öldürdüðü propagandasý yapmaya çalýþtýlar. 
 
Peki amaç ne? BATI’ya “biz özgürlüðümüz için savaþan bir grubuz ve sizin taraftan insanlar da buna destek veriyor” mesajý vermek. Seküler maske ile TERÖR yüzlerini gizleme derdindeler. 
 
O zaman baþta biz gazeteciler terör örgütü YPG/PKK’nýn tuzaðýna nasýl düþmeyeceðiz? Daha önce de bir yazýmda sýraladýðým maddeleri bir kez daha hatýrlatmak istiyorum. 
 
Bilgi nehri…
 
Gazeteciler için haber kaynaðý hem arttý hem de çeþitlendi. Sadece sosyal medyada 24 saat akan bir bilgi nehri var. Hele önemli bir geliþme olunca bu nehir daha da bir gür akmaya baþlýyor. 
 
Burada en büyük sýkýntý bilginin doðrulanabilirliði. Yani bilgi doðru mu? Bir gazeteci sosyal medyadan ulaþtýðý bilgiye güvenebilir mi ya da onu nasýl güvenli bir bilgi haline getirebilir?
 
Gazeteciliðin temel kurallarýndan biri olan “bilgiyi teyit etme” kuralý bu noktada hayati önem taþýyor. 
 
Sosyal medyayý haber kaynaðý olarak görmezden gelemeyeceðimize göre; doðru bilgiye nasýl ulaþacaðýz? 
 
- Ýlk kural gazeteciliðin temel esaslarýndan biri olan þüphe duymak. Sosyal medyada karþýlaþtýðýnýz her bilgiyi mutlaka sorgulayýn.
 
- Bilgi güvenilir medya kuruluþlarýnda haber olmuþ mu ona bakýn - Bilginin ilk çýkýþ kaynaðýna ulaþmaya çalýþýn 
 
- Görsellerini mutlaka Google’da aratýn. Her fotoðrafýn bir digital izi olduðunu unutmayýn. 
 
- Twetlerden alýnan ekran görüntüsüne asla güvenmeyin. Bu sahtekârlýklar artýk çok kolay yapýlýyor. 
 
- Son olarak güvenilir haber kaynaklarýnýzý arttýrýn. 
 
Tüm bunlarý yapmak bilgiyi doðrulamaya yeter mi? Maalesef “hayýr.” Gazeteci olarak mümkün oldukça bilginin kaynaðýna bizzat kendiniz ulaþmaya çalýþýn. Bilginin hýzla aktýðý bu çaðda doðruyu bulmak çok zor ama imkânsýz deðil!