Kim korkar çat kapý gelen misafirden!

Mutfakta pratik olmak ve sorun çýktýðýnda hýzla çözmek istiyorsanýz, bu püf noktalarýný kaçýrmayýn! Geleceðini son dakika bildiren misafirleri aðýrlamak için lezzetli önerilerim de var.

Evinize sýklýkla misafir gelir mi? Ya da telefonun diðer tarafýndan “Çok yakýnlarýnýzdayýz, 10 dakika sonra sizdeyiz” der mi bir ses? Bize olur, severiz de üstelik. Elbette maksat muhabbet ama iki lokma olmadan da kuru gelir bana sohbet. E tabii Aydan yine  mutfaðýn yolunu tutar ki iþte tam bu noktada pratiklik hakikaten önemlidir. Kimini duyup denemiþliðim var, kimi de zaten kendi deneyimlerim olan bu yöntemler umarým sizin mutfaktaki zamanýnýzý benimkini olduðu kadar rahatlatýr. Öncelikle evde sürekli olarak karbonat, süt, sarýmsak, süzme yoðurt, baharat çeþitleri ve sirke bulundurmakla iþe baþlayýn. Gerisi mi? Bakalým neler varmýþ listede?

- Kurabiyenizin þekillerinin çok düzgün olmasýný ve fýrýnda dengesiz bir kabarma olmasýný istemiyorsanýz, hamuru buzdolabýnda 15 dakika bekletin.

- Kekin düzgün kabarmasý için fýrýna vermeden önce birkaç kez tezgaha hafifçe vurun.

- Paketinden çýktýðý için dolapta beklemekten kurumuþ peynirleri sakýn atmayýn! Kaþar ve gravyer gibi dinlenmiþ peynirleri nemli bir beze sarýp iki gün buzdolabýnda bekletin. Taze peynirleri ise suyun içine alýn. Böylece eski haline gelip yumuþayacaktýr.

- Kuru soðan, patates bile olsa malzemeleri çok bekletmeyin. Baktýnýz ki kullanýlmýyor, hepsini dilimleyip buzdolabý poþetlerine porsiyonluk koyun ve derin dondurucuda saklayýn. Acil yemekler için elinizin altýnda olacaktýr...

- Kýsa sürede turþu yapabilirsiniz. Mesela lahana, havuç, karnabahar... Bu sebzeleri elma sirkesi ve suyu bire bir ölçekte koyduðunuz tencereye alýn. Ýçine kiþniþ, hardal tohumu gibi aromalý tohumlar ve maydanoz dallarý, tuz ilave edip hafif yumuþayana kadar kaynatýn. Baþka bir tarafta limon suyu, su, tuz ve ince dilimlenmiþ sarýmsakla bir karýþým hazýrlayýn. Haþlama suyunun yarýsýný ve sebzeleri bu karýþýma ilave edip kavanozun kapaðýný kapatýn, buzdolabýna koyun. Soðuduðu anda kullanýma hazýrdýr.

- Kek fýrýndan çýkar çýkmaz üzerine ýslak bir bez koyun, böylece kalýptan daha kolay ayrýlacaktýr.

- Köfte yapacaksýnýz ama bayat ekmek yok! Hemen ekmekleri ya derin dondurucuda dondurun ya da fýrýnda biraz kurutun ve rondodan geçirip kullanýn.

- Muffin, kek yapmaktan daha kolaydýr. Kekte olduðu gibi tereyaðýný eritmenize ve yumurtayý uzun süre çýrpmanýza gerek yok. Tereyaðýný rendeleyip malzemeleri hafifçe karýþtýrmanýz pofuduk bir muffin için yeterli. Üstelik zeytinyaðý da iyi sonuç verir.

- Tereyaðý ve peyniri rendelemeden önce buzlukta 5 dakika tutun. Böylece en küçük parçasý bile boþa gitmeyecek.

- Aceleden tencereyi unutunuz ve yemek yandý. Hemen tencereyi boþaltýn. Karbonatý suyla hamur gibi yapýp dibini kaplayýn. Kapaðýný kapatýp tencereyi balkona alýn. 12 saat sonra temizlersiniz, siz yeni baþtan misafirlerinize odaklanýn. Moral bozmak yok!

- Misafir için fýrýn yemeklerini tercih edin, çünkü hem beklemeye uygundur hem de ýsýtmasý, servisi kolaydýr. Özellikle ani misafirler için en uygunu biraz baharat ve zeytinyaðýyla marine edilmiþ eti sebzelerle birlikte fýrýna vermek. Garnitür iþini de çözmüþ olursunuz...

- Yumurtanýn haþlarken çatlamamasý için suya iki tutam tuz atýn. Çatlak bir yumurtayý haþlayacaksanýz çatlak yerine limon suyu sürün ve yavaþça suya býrakýn.

- Karnabahar ve lahana haþlarken kokusundan rahatsýz oluyorsanýz tencereye biraz süt ilave edin.

- Ve bir de misafir tarafýna! Çat kapý veya davetli hiç fark etmez, gittiðiniz yere eliniz boþ gitmeyin. Sürpriz bir ziyaretse yapacaðýnýz en azýndan içeceðiniz þeyi yanýnda götürmek görgü kuralýdýr, unutmayýn.

- Tatlý yapmaya fýrsat yok! O halde meyveleri dilimleyin, biraz vanilyayla karýþtýrýn ve arzu ettiðiniz tatlandýrýcý veya þekerle tereyaðýnda hafifçe piþirin. Meyvesine göre tarçýn, haþhaþ tohumu, zencefil tozu gibi baharatlarý da ekleyebilirsiniz. Evde olan dondurma, çýrpýlmýþ krema, mascarpone ya da biraz tatlandýrýlmýþ süzme yoðurtla (hangisi varsa) servis yapýn. Hiçbir þey mi yok? 20 dakikada, evde taptaze lor peyniri hazýrlayabilirsiniz. Sütü tencereye alýn, kaynama noktasýna geldiðinde yavaþ yavaþ kesilene kadar limon suyu veya sirke ilave edin. Kesilmeye baþladýðýnda sirke eklemeyi durdurun ve bir süre sonra süzün.

- Asla yemekleriniz için özür dilemeyin. “Çok acelem vardý, çok tuz atmýþým, malzeme yoktu, aslýnda ben bunu böyle yapmazdým, unutmuþum” gibi benzeri kelimelerle söze baþlamayýn. Önemli olan birlikte olmak ve sizin samimi gayretinizle hazýrladýðýnýz birkaç atýþtýrmalýkla bu keyife keyif katmak. Siz rahat olun, yorumu karþý tarafa býrakýn.