Kim korkar çat kapı gelen misafirden!

Mutfakta pratik olmak ve sorun çıktığında hızla çözmek istiyorsanız, bu püf noktalarını kaçırmayın! Geleceğini son dakika bildiren misafirleri ağırlamak için lezzetli önerilerim de var.

Evinize sıklıkla misafir gelir mi? Ya da telefonun diğer tarafından “Çok yakınlarınızdayız, 10 dakika sonra sizdeyiz” der mi bir ses? Bize olur, severiz de üstelik. Elbette maksat muhabbet ama iki lokma olmadan da kuru gelir bana sohbet. E tabii Aydan yine  mutfağın yolunu tutar ki işte tam bu noktada pratiklik hakikaten önemlidir. Kimini duyup denemişliğim var, kimi de zaten kendi deneyimlerim olan bu yöntemler umarım sizin mutfaktaki zamanınızı benimkini olduğu kadar rahatlatır. Öncelikle evde sürekli olarak karbonat, süt, sarımsak, süzme yoğurt, baharat çeşitleri ve sirke bulundurmakla işe başlayın. Gerisi mi? Bakalım neler varmış listede?

- Kurabiyenizin şekillerinin çok düzgün olmasını ve fırında dengesiz bir kabarma olmasını istemiyorsanız, hamuru buzdolabında 15 dakika bekletin.

- Kekin düzgün kabarması için fırına vermeden önce birkaç kez tezgaha hafifçe vurun.

- Paketinden çıktığı için dolapta beklemekten kurumuş peynirleri sakın atmayın! Kaşar ve gravyer gibi dinlenmiş peynirleri nemli bir beze sarıp iki gün buzdolabında bekletin. Taze peynirleri ise suyun içine alın. Böylece eski haline gelip yumuşayacaktır.

- Kuru soğan, patates bile olsa malzemeleri çok bekletmeyin. Baktınız ki kullanılmıyor, hepsini dilimleyip buzdolabı poşetlerine porsiyonluk koyun ve derin dondurucuda saklayın. Acil yemekler için elinizin altında olacaktır...

- Kısa sürede turşu yapabilirsiniz. Mesela lahana, havuç, karnabahar... Bu sebzeleri elma sirkesi ve suyu bire bir ölçekte koyduğunuz tencereye alın. İçine kişniş, hardal tohumu gibi aromalı tohumlar ve maydanoz dalları, tuz ilave edip hafif yumuşayana kadar kaynatın. Başka bir tarafta limon suyu, su, tuz ve ince dilimlenmiş sarımsakla bir karışım hazırlayın. Haşlama suyunun yarısını ve sebzeleri bu karışıma ilave edip kavanozun kapağını kapatın, buzdolabına koyun. Soğuduğu anda kullanıma hazırdır.

- Kek fırından çıkar çıkmaz üzerine ıslak bir bez koyun, böylece kalıptan daha kolay ayrılacaktır.

- Köfte yapacaksınız ama bayat ekmek yok! Hemen ekmekleri ya derin dondurucuda dondurun ya da fırında biraz kurutun ve rondodan geçirip kullanın.

- Muffin, kek yapmaktan daha kolaydır. Kekte olduğu gibi tereyağını eritmenize ve yumurtayı uzun süre çırpmanıza gerek yok. Tereyağını rendeleyip malzemeleri hafifçe karıştırmanız pofuduk bir muffin için yeterli. Üstelik zeytinyağı da iyi sonuç verir.

- Tereyağı ve peyniri rendelemeden önce buzlukta 5 dakika tutun. Böylece en küçük parçası bile boşa gitmeyecek.

- Aceleden tencereyi unutunuz ve yemek yandı. Hemen tencereyi boşaltın. Karbonatı suyla hamur gibi yapıp dibini kaplayın. Kapağını kapatıp tencereyi balkona alın. 12 saat sonra temizlersiniz, siz yeni baştan misafirlerinize odaklanın. Moral bozmak yok!

- Misafir için fırın yemeklerini tercih edin, çünkü hem beklemeye uygundur hem de ısıtması, servisi kolaydır. Özellikle ani misafirler için en uygunu biraz baharat ve zeytinyağıyla marine edilmiş eti sebzelerle birlikte fırına vermek. Garnitür işini de çözmüş olursunuz...

- Yumurtanın haşlarken çatlamaması için suya iki tutam tuz atın. Çatlak bir yumurtayı haşlayacaksanız çatlak yerine limon suyu sürün ve yavaşça suya bırakın.

- Karnabahar ve lahana haşlarken kokusundan rahatsız oluyorsanız tencereye biraz süt ilave edin.

- Ve bir de misafir tarafına! Çat kapı veya davetli hiç fark etmez, gittiğiniz yere eliniz boş gitmeyin. Sürpriz bir ziyaretse yapacağınız en azından içeceğiniz şeyi yanında götürmek görgü kuralıdır, unutmayın.

- Tatlı yapmaya fırsat yok! O halde meyveleri dilimleyin, biraz vanilyayla karıştırın ve arzu ettiğiniz tatlandırıcı veya şekerle tereyağında hafifçe pişirin. Meyvesine göre tarçın, haşhaş tohumu, zencefil tozu gibi baharatları da ekleyebilirsiniz. Evde olan dondurma, çırpılmış krema, mascarpone ya da biraz tatlandırılmış süzme yoğurtla (hangisi varsa) servis yapın. Hiçbir şey mi yok? 20 dakikada, evde taptaze lor peyniri hazırlayabilirsiniz. Sütü tencereye alın, kaynama noktasına geldiğinde yavaş yavaş kesilene kadar limon suyu veya sirke ilave edin. Kesilmeye başladığında sirke eklemeyi durdurun ve bir süre sonra süzün.

- Asla yemekleriniz için özür dilemeyin. “Çok acelem vardı, çok tuz atmışım, malzeme yoktu, aslında ben bunu böyle yapmazdım, unutmuşum” gibi benzeri kelimelerle söze başlamayın. Önemli olan birlikte olmak ve sizin samimi gayretinizle hazırladığınız birkaç atıştırmalıkla bu keyife keyif katmak. Siz rahat olun, yorumu karşı tarafa bırakın.