Kim vurduya gitmek

Globalleşen dünyamızda her gün kaza ile ölen, yaralanan insan haberleri ile karşılaşıyoruz. İnsanlar topluca eğlenirken, eylem yaparken bir kaza olabiliyor. Lise ikinci sınıfta idim. Rahmetli Adnan MENDERES Manisa'ya gelmişti. İzdiham büyüktü bir ağaca çıktık. Mitingi izlerken ağaçtan düştüm, üstüm başım yırtıldı, kan revan içinde kaldım. Düğün dernek oluyor, insanlar eğlenirken biri çıkıp silahını ateşliyor adına maganda kurşunu ile çocuk öldü diyoruz.

Eylem yapan insanların hele bir kısmı yüzlerini gizliyor, Türk büyüklerinin yerine kızıl büyüklerin posterlerini taşıyorlarsa orada da bir kaza olabileceğini peşinen kabullenmek lazım. Toplum psikolojisidir, bir provokatör polise ve ya karşıt görüşlü kimselere bir laf mı attı, taş mı attı, Molotof mu attı, orada bir çatışma tetiklendi demek. Bu çatışmada yaralanan veya ölen olmaması Tanrı'nın bir lütfu olur. Bizim toplumumuz Akdeniz milleti sıcakkanlı, ayranı çabuk kabarıyor. İsveç, Norveç, Kanada gibi ülkelerde gösteriler olaysız, sakin bir atmosferde oluyor. Bizde ise olaysız gösteri olmuyor.

Bizde provokatör ve cüce siyasiler oluşan toplum olayındaki yaralanma veya ölümü bulunmaz bir nimet ve istismar imkanı olarak görüp yalan ve tahrifatla olayı süslenerek kamu oyuna siyasi rant düşüncesi ile veriyor. Ölümün sorumluluğu siyasi iktidara veya polise çıkartılıyor. Ortalık karıştırılmaya çalışılıyor. Bu konuda Tunceli Milletvekillerinin bazıları çok mahir görünüyor. Her gösterinin ardından sahneye çıkıyor ve bahane ile kin kusuyor. Bunlar birliği değil kaosu yeğliyor.

İstatistiklere bakarsak, ülkemizde olan her toplum olayında birileri yaralanıyor veya amiyane tabiri ile "kim vurdu ya gidiyor". Bu gerçeği kabullenmek lazım. Bir başka deyişle bir toplum olayına mı gidiliyor, bilinmeli ki küçük bir ihtimal kendimize de bir zarar gelecek..  Zaten son zamanlardaki olaylarda ölen veya yaralananların "tweet" teki mesajları da bu tür tehlikeyi göze alarak eyleme gittiklerini gösteriyor. Evet eylem yaparak görüşlerimizi dile getirelim ama medeni ölçülerde yapalım, ne kendimize ne de başkalarına zarar verelim.