Kimdi o şehitler

AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı “15 Temmuz Milli İrade’nin Zaferi Araştırma Raporu” yayınladı. Toplam 250 şehidin 63’ü polis, 5’i asker ve 182’si sivil. Toplam 2194 gazinin 146’sı polis, 21’i asker, 2027’si sivil.

Şehitlerimizin yaş ortalaması 36. En genç şehidimiz 15, en yaşlı şehidimiz ise 63 yaşında. Rapora göre FETÖ mensubu hainler 373 çocuğu anne veya babasız bıraktı.

Gazilerimizin ortalama yaşı 36,4. En küçük yaş 9, en yüksek yaş 83.

Gazilerimiz, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ve okunan birlik salalarının, kendileri üzerinde çok etkili olduğunu belirtmiş.

Şehitlerin sembol ismi Ömer Halisdemir.

Ömer Halisdemir: 42 yaşında. Astsubay Kıdemli Başçavuş. Zekai Aksakallı Paşa’nın emri üzerine darbecilerin liderlerinden Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurdu. Naaşından otuz mermi çıkartıldı.

Bir de Çanakkale’deki gibi isimsiz kahramanlar var. İşte onlardan bazıları:

Adil Büyükcengiz: 52 yaşında, demir işçisi, evli ve üç kız babasıydı. “Memleketi bu hainlere mi bırakacağız?” diye haykırarak sokağa çıktı. Saraçhane’de şehit düştü.

Ahmet Kara: 24 yaşındaki garson. Cumhurbaşkanının çağrısıyla çıktı sefere. Öksüz olan üç kız kardeşinin abisiydi. Cenazesi, memleketi Hatay’da toprağa verildi.

Ahmet Oruç: 25 yaşındaydı. Hayali helikopter pilotu olmaktı. Eğitim gördüğü Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda ikiz kardeşiyle birlikte hain darbecilerin bombalı saldırısı sonucu şehit oldu, bebeği iki ay sonra dünyaya geldi.

Ali Anar: Muhtar. 34 yaşında, evli ve altı çocuk babası. Darbe girişimini haber alır almaz 15 yaşındaki oğlunu da yanına alarak Kazan’a doğru yola çıktı. Komşularına şöyle seslendi: “Devleti savunmaya gidiyoruz...” Yanındaki kişilere “Biz buraya şehit olmaya geldik” diyen Anar, nizamiyenin önünde toplanan halkın dağılmaması üzerine ateş açan darbeci hainler tarafından kafasından vurularak şehit edildi.

Askeri Çoban:53 yaşında. Diyarbakır Ergani doğumlu. “Hepimiz aynı kıbleye bakıyoruz. Neyin ayrımını yapıyorlar.” diye konuşur dururmuş. Oğlu Kısıklı’ya, kendi ise Boğaziçi Şehitler Köprüsü’ne direnişe gitti. Şehit olduğunda geride yedi yetim bıraktı.

Ayşe Aykaç: 44 yaşında. Dört çocuk annesi, ev hanımı. Cumhurbaşkanının çağrısıyla çıktığı Boğaziçi Köprüsü’nde tank ateşiyle göğsünden vurularak eşinin kollarında kelime-i şehadet getirerek Hakk’a yürüdü.

Celalettin İbiş: AK Parti Altındağ İlçe Yönetimi’ndeydi. 53 yaşında ve dört çocuk babası. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine eşine “çocuklar sana emanet” dedi. Partideki arkadaşlarına, “Dışarıda savaş var abdest alalım öyle çıkalım, muhtemelen ya şehit olacağız ya da gazi olacağız” diyerek Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne geldi. Bir darbeci asker tarafından sırtından vuruldu.

Cengiz Polat: Evli ve bir çocuk babasıydı. 41 yaşında. Elektrik teknisyeniydi. Cumhurbaşkanının çağrısını duyunca duramadı ve abdestini aldı. Annesi, “Gitmesen olmaz mı?” deyince, “Biz gitmezsek kim gidecek?” dedi ve çıktı evden. Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit edildi.

Fatih Kalu: On beş gün sonra askere gidecekti. Annesinden “Tayyip Erdoğan’ı Menderes gibi asacaklar hainler” sözünü duyunca evden fırladı, şehitliğe koştu…

Murat Demirci: İki evladı olmasına rağmen “Ben çıkmasam, başkası çıkmasa yarın uyuyamayız, ülke karışır. Vatanı kurtarma günü bugün…” diyerek Cumhurbaşkanının çağrısı ile sokağa çıktı. TRT binası önünde darbecilere karşı mücadele ederken başından vurularak şehit düştü.

İlhan Varank: 45 yaşında, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde profesördü. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank’ın ağabeyi. Darbe haberini alır almaz Saraçhane’ye gitti. Bir süre sonra telefonu çaldı. Olay yerindekilerden biri telefonunu açtı ve “Bu telefonun sahibi çok yiğit biriydi, vuruldu” diye şahadetinin haberini verdi ailesine.