Vergi mevzuatýmýza göre bazý rutinler vardýr. Bunlardan birisi de her yýl mart ayýnda gelir vergisi beyannamesi verilmesidir.
Önceki yýllarda vergi daireleri tarafýndan yýl içinde birden fazla iþyerinde çalýþmasý nedeniyle beyanname vermesi gerekmesine raðmen vermediði tespit edilen çok sayýda kiþiye fark vergi ödemesi çýktý. Hazine ve Maliye Bakanlýðý ile SGK arasýndaki bilgi paylaþýmý nedeniyle artýk beyanname vermesi gerekirken vermemiþ olanlar kolaylýkla yakalanmaktadýr.
Ayýca 1 Temmuz 2020 itibariyle tüm ülkede Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine de geçildiðinden maliye idaresinin 2020 yýlýnda gelir vergisi beyannamesi vermeyen veya gelirlerini eksik beyan eden kiþileri kolaylýkla tespit edebileceðine dikkat edilmelidir.
Bu nedenle, bu hafta gelir vergisi beyannamesi verilmesi konusunu detaylýca ele aldýk.
Gelir vergisi, kiþilerin elde ettiði kazançlara göre hesaplanan ve ücret gelirleri, kâr payý gelirleri, kira gelirleri, hisse senedi satýþ kazancý gibi baþlýklar altýnda toplanabilir.
Ücret kavramý vergi sistemimize özgü bir biçimde iþverene tabi ve belirli bir iþyerine baðlý olarak çalýþanlara hizmet karþýlýðý verilen para ve ayýnlar ile saðlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tarif etmiþtir. Gerçek kiþilerin bir takvim yýlý içinde elde etmiþ olduklarý ücret gelirleri gelir vergisine tabidir. Ücret, bedensel ya da zihinsel bir emek karþýlýðýnda iþverenden elde edilen hasýlayý ifade eder. Ücretin gerçek ve safi deðeri, iþveren tarafýndan verilen para ve ayýnlarla saðlanan menfaatler toplamýndan, Gelir Vergisi Kanunu'nun (GVK) 63. maddesi'nde yer alan indirimler düþüldükten sonra kalan miktardýr. Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ilke olarak gerçek usul kabul edilmiþtir. Vergi, gelirin gerçek ve safi tutarý üzerinden alýnmaktadýr. Ücret gelirleri iki þekilde vergilendirilmektedir:
- Gerçek ücretler
- Diðer ücretler.
Ücretlilerin ücret gelirleri üzerinden vergi kesme ve kestiði vergiyi süresinde baðlý olduðu vergi dairesine yatýrma konusunda iþverenler vergi sorumlusu olarak belirlenmiþtir. Vergi sorumlusu, mükellefin borcunu ödeme durumunda olan kanuni temsilci durumundadýr.
Yýl içinde iþ deðiþtirmesi nedeniyle veya ayný dönemde birden fazla iþverenden tevkif yoluyla vergilendirilmiþ ücret alan ve birden sonraki iþverenden aldýklarý ücretlerin toplamý GVK'da yazýlý tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarý (2020 yýlý için bu tutar 49.000 TL'dir.) aþmayan mükelleflerin, tamamý kesinti yoluyla vergilendirilmiþ olup ücretleri yýllýk beyanname ile beyan edilmeyecektir.
Birden fazla iþverenden alýnan tevkifata tabi ücretlerin toplamý 49.000 TL'yi aþmasý durumunda, ücretlerin tamamý (ilk iþverenden alýnan ücret de dahil olmak üzere) yýllýk beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla iþverenden ücret alýnmasý halinde, birinci iþverenden alýnan ücretin hangisi olacaðý ücretli tarafýndan serbestçe belirlenecektir.
2020 yýlýnda elde ettikleri ücret gelirleri nedeniyle beyanname vermek zorunda olanlar aþaðýda sayýlmýþtýr. Buna göre tevkif suretiyle vergilendirilmiþ;
a) Tek iþverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, ücret gelirleri toplamý 2020 yýlý için 600.000 TL aþmasý,
b) Birden fazla iþverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birinci iþverenden aldýklarý ücret gelirleri de dâhil olmak üzere ücretleri toplamýnýn 2020 yýlý için 600.000 TL aþmasý,
c) Birden fazla iþverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birden sonraki iþverenden alýnan ücretleri toplamýnýn gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarý (2020 yýlý için 49.000 TL) aþmasý,
Halinde, ücret gelirleri yýllýk beyanname ile beyan edilecektir.