Kimler evde bakým parasý alabilir?

Onlar gözbebeklerimiz, kýyamadýklarýmýz, en sevdiklerimiz ve belki de bazen acaba benden sonra ne olur diye düþündükçe en çok üzüldüklerimiz. Son 15 yýldýr engellilerin haklarýnda çok ciddi iyileþtirmeler yapýldý. Ancak onlar için ne yapsak yetmez.

Engellilerin yaþam kalitesinin yükseltilmesi, toplumsal konularda daha aktif katýlmalarý, çalýþma hayatýnda ve üretimde daha fazla yer almalarý için çok þey yapýlýyor, daha da yapýlmalý.

Ýþte bugün sizlere engellilere yönelik AK Parti hükümetleri döneminde getirilmiþ en önemli haklardan birini yazmak istiyorum.

Baþkasýnýn yardýmý ve bakýmý olmadan, gündelik hayatýný devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarýný tek baþýna gideremeyen, engellilere verilecek engelli saðlýk kurulu raporlarýnda ‘Aðýr Engelli’ raporu bulunan herkes evde bakým parasýna baþvuru yapabilir. Evde bakým ücreti alýnabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlükleri’ne baþvuru yapýlmasý gerekmektedir.

Kimler alabilir?

Engellilerin evde bakým ücreti yardýmýndan faydalanýlabilmesi için hem engellinin saðlýk raporunun hem de gelir durumunun buna uygun olmasý gerekmektedir.

Engellilik sýnýflandýrmasýna göre aðýr engelli olduðu belgelendirilenlerden; günlük hayatýn alýþýlmýþ, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatýný baþkasýnýn yardýmý ve bakýmý olmadan devam ettiremeyecek derecede düþkün olduðu, her ne ad altýnda olursa olsun her türlü gelirleri toplamý esas alýnmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduðu birey sayýsýna göre kendilerine düþen ortalama aylýk gelir tutarýnýn, bir aylýk net asgari ücret tutarýnýn 2/3’ünden (1 Ocak 2017-31 Aralýk 2017 dönemi için 847.16 TL) daha az olduðu bakým raporu ile tespit edilenler evde bakým ücretinden faydalanabilmektedir.

Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakým Hizmeti Esaslarýnýn Belirlenmesine Ýliþkin Yönetmelik kapsamýnda iþlem yapýlmaktadýr.

Bakýma muhtaç engellilere verilecek bakým hizmeti karþýlýðýnda ödenecek ücret tutarlarý aþaðýda belirtilmiþtir.

a) Yatýlý bakým merkezlerinden, günde yirmidört saat süreyle bakým hizmeti alan bakýma muhtaç engelliler için iki aylýk net asgari ücret tutarýnda,

b) Gündüzlü bakým merkezlerinden, günde sekiz saat süreyle tam gün hizmet alan bakýma muhtaç engelliler için bir aylýk net asgari ücret tutarýnda,

c) Gündüzlü bakým merkezlerinden, günde dört saat süreyle yarým gün bakým hizmeti alan bakýma muhtaç engelliler için bir aylýk net asgari ücretin yarýsý tutarýnda,

ç)  Gündüzlü veya yatýlý bakým merkezlerinde istihdam edilen bakýcý personel tarafýndan bakýma muhtaç engellinin ikametgâhýnda günde üç saat süreyle hizmet alan bakýma muhtaç Engelliler için bakým merkezine bir aylýk net asgari ücret tutarýnda,

d) Akrabalarý tarafýndan günde 24 saat süreyle bakýlan bakýma muhtaç Engelliler için bir aylýk net asgari ücret tutarýnda, ödeme yapýlmaktadýr.

Bakýma muhtaç engellinin veya vasisinin resmi veya özel bakým merkezinden bakým hizmeti almayý istememesi ve bakýmýný üstlenecek akrabasý da bulunamamasý halinde; vasisinin bakým hizmetini vermeyi talep etmesi ve bakým hizmetleri deðerlendirme heyetinin uygun görmesi þartýyla, vasi bu Yönetmelikteki esaslar dâhilinde akraba kabul edilerek bakýma muhtaç Engelliye bakým hizmeti verebilir ve bu hizmet karþýlýðýnda bakým ücreti alabilir.

Hangi belgeler gerekiyor

Engelliden, ailesinden veya yasal temsilcisinden aþaðýdaki belgeler istenir.

a) T.C. kimlik numarasý beyaný,

b) Engelli saðlýk kurulu raporu,

c) Yatýlý ve sürekli bakýmý için resmi veya özel bakým merkezine yerleþtirilecek olan; 18 yaþýný tamamlamamýþ bakýma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alýnacak, koruma altýna alýnmasý ve bir bakým merkezine yerleþtirilmesi kararý ile velayet altýnda deðil ise vesayet altýna alýnmasý ve vasi atanmasý kararý; 18 yaþýný tamamlamýþ olup akýl hastalýðý veya akýl zayýflýðý sebebiyle iþlerini görememesi veya korunmasý ve bakýmý için kendisine sürekli yardým gerekmesi ya da baþkalarýnýn güvenliðini tehlikeye sokmasý nedenleriyle kýsýtlanmasý gerekli bakýma muhtaç Engelli için ilgili mahkemelerden alýnacak, kýsýtlanmasý ve bir bakým merkezine yerleþtirilmesi kararý ile velayet altýnda deðil ise vesayet altýna alýnmasý ve vasi atanmasý kararý,

ç) Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamýndaki kiþilerin gelir ve mal durumuna iliþkin yazýlý beyaný ve taahhüdü ile beyanýn içeriðine dair belgeler,

d) Ýki adet vesikalýk fotoðraf,

e) Varsa öðrenim durumunu gösterir belge veya sureti,

f) Engellinin vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasýna iliþkin mahkeme kararý,

g) Anne babanýn boþanmýþ olmasý hâlinde, boþanmaya iliþkin mahkeme kararý,

Ýl müdürlüklerince, beyan edilen T.C. Kimlik Numarasý üzerinden elde edilecek nüfus cüzdaný sureti, aile nüfus kayýt örneði ve ikametgâh adres belgesi dosyaya eklenecektir.