Kimler ‘evet’, kimler ‘hayýr’ diyor?

Yüksek Seçim Kurulu, anayasa deðiþikliði için yapýlacak olan referandumda 9 partinin yeterliliðe sahip olduðunu açýklamýþtý. Bunlar AK Parti, BTP, BBP, CHP, HDP, HÜDA-PAR, MHP, SP ve VP.

Bu partilerden ikisi hariç, diðerleri kararlarýný açýkladýlar. (Aþaðýda parantez içindeki rakamlar partilerin son 1 Kasým 2015 seçimlerinde aldýðý oy sayýsýný ve yüzdesini gösteriyor.)

‘Evet’ bloðunda yer alan partiler:

AK Parti(23 milyon 681 bin 926 oy, yüzde 49,50)

MHP(5 milyon 694 bin 136 oy, yüzde 11,90)

‘Hayýr’ bloðunda yer alan partiler:

CHP (12 milyon 111 bin 812 oy, yüzde 25,32)

HDP  (5 milyon 148 bin 085 oy, yüzde 10,76)
Saadet Partisi (325 bin 978 oy, yüzde 0,68)

Büyük Birlik Partisi( 253 bin 204 oy, yüzde 0,53)

Vatan Partisi(118 bin 803 oy, yüzde 0,25)

BTP Genel Baþkaný Haydar Baþ, parti tabanýný ‘evet’ ya da ‘hayýr’ konusunda serbest býraktý. (49 bin 297 oy, yüzde 0,1)

HÜDA-PAR henüz kararýný açýklamadý. (1 Kasým seçimlerine katýlmadýlar)

Referandum için belirlenen 9 parti arasýnda yer almayýp ‘hayýr’ diyeceklerini açýklayan partiler arasýnda þunlar var:

Demokrat Parti ( 69 bin 319 oy, yüzde 0, 14), Doðru Yol Partisi (14 bin 131 oy, yüzde 0,03), DSP (31 bin 805 oy, 0,07 ), Liberal Demokrat Parti (26 bin 816 oy, yüzde 0,06), Komünist Parti ( 52 bin 527 oy, yüzde 0,11)

Demokratik Bölgeler Partisi, Özgürlük ve Dayanýþma Partisi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi.

MHP’de muhalifler ‘hayýr’ çalýþmasý yapýyor. Ekibin lideri Meral Akþener. Akþener'in hayýr kampanyasýna destek veren isimler arasýnda partiden ihraç edilen Sinan Oðan, Koray Aydýn, Ümit Özdað, Meclis'te anayasa teklifine hayýr oyu veren Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoðlu da var.  

Partiler dýþýnda ‘hayýr’ kararýný açýklayan PKK oldu. FETÖ ile baðýný koparmamýþ olanlar Türkiye’de ve yurt dýþýnda kesin ‘hayýr’ diyecekler. Çünkü Pensilvanya’daki FETÖ elebaþý, Erdoðan düþmanlýðýnda zývanadan çýktý. Yurt dýþýndaki FETÖ’cüler þimdiden çalýþmaya baþladýlar. Ancak F. Gülen henüz net bir açýklama yapmadý. Renk vermek istemiyor. Hatta onun tetikçilerinden Emre Uslu kafa karýþýklýðý için ‘evet’ i bile telâffuz etti. Gülen, FETÖ’nün PKK ile birlikte anýlmasýný önlemeye çalýþýyor.

Kimler ‘evet’ kimler ‘hayýr’ diyor, bilinsin diye tarihe bir not düþmek istedim. Niyetim, “bakýn kimlerle kimler yan yana geliyor” sorgulamasý yapmak deðil. Çünkü demokratik hakkýný kullanan insanlara, “neden öyle diyorsun” diye sorgulama hakkýmýz yok.

Ancak birbirine benzemez partilerin, hatta ayrý dünyalarýn partilerinin bir fotoðrafta omuz omuza görülmelerinin bir izahý olmalýdýr.

Mesela CHP-HDP yan yana duruyor. AK Parti’ye, Erdoðan’a karþý zaten hep birlikte oldular. Referandum için yan yana durmayý onun için parti yöneticileri mesele yapmadýlar. Sadece “ayrý çalýþalým, AK Parti-MHP bloðuna koz vermeyelim” dediler.

Ama CHP-HDP ile beraber Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi’nin “hayýr” bloðunda yer almasýnýn izahý nedir? Bu izah, acaba parti tabanýnda karþýlýk bulacak mýdýr? Bu iki partinin yöneticileri, Cumhurbaþkanlýðý seçiminde de Erdoðan’ý desteklemeyeceklerini açýklamýþtý. Ama ben çevremden biliyorum onlara raðmen Erdoðan’a oy verenler oldu.

Denebilir ki, “bu iki partinin son seçimlerdeki oylarý belli. Ýkisinin toplamý yüzde 1,21 ediyor, önemsemek doðru deðil.” Ben öyle düþünmüyorum. AK Parti, referandum stratejisi olarak onlarý küstürmemeye özen gösteriyor. AK Parti tabaný ile ayný mana/kültür/medeniyet dünyasýný paylaþan insanlarýn rencide edilmemesi hassasiyeti yerindedir...