1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK, Bað-Kur ve Memurlar için saðlýk hizmetlerinde farklýlýklar olduðu gibi, isteðe baðlý sigortalýlar, çalýþmayanlar için de saðlýk güvencesi olmadýðý gibi, saðlýk hizmetlerine eþit þekilde eriþme imkâný yoktu.
Genel saðlýk sigortasýnda zorunluluk 1/1/2012 tarihinde baþladý.
Uygulamada kapsam dýþý olarak adlandýrýlan banka sandýklarý mensuplarý hükümlü tutuklular, yurt dýþýndan saðlýk hizmeti alma hakký olanlar hariç olmak üzere Türkiye’de ikamet eden herkes genel saðlýk sigortasý kapsamýndadýr. Buna göre, sigortalý çalýþanlar, Bað-Kur’lular, Memurlar, Ýsteðe Baðlý Sigortalýlar, SGK’dan Aylýk-Gelir Alanlar/Emekliler, 65 yaþ aylýðý / þeref aylýðý alanlar, stajyer avukatlar, iþsizlik ve kýsa çalýþma ödeneði alan herkes genel saðlýk sigortasý kapsamýndadýr.
Bu kiþilerin yaný sýra, herhangi bir kapsamda olmayan ya da sigortalýnýn bakmakla yükümlü olduðu kiþi kapsamýnda olmayan yani iþsiz, Kurumdan gelir ya da aylýk almayan ya da bakmakla yükümlü olunan olmayan kiþilerde genel saðlýk sigortasý kapsamýndadýr.
Bu kiþiler Kurum tarafýndan otomatik olarak sistem üzerinden bulunup genel saðlýk sigortalýsý olarak tescil edilmektedir.
Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaþlarýn prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceðini belirleyen iþlem gelir testidir. Prim ödenip ödenmeyeceðinin tespiti için genel saðlýk sigortalýsý olduklarý tarihten itibaren ikametlerinin bulunduðu yerdeki Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýna müracaat ederek gelir testi yaptýrmalarý gerekmektedir.
Gelirinin ayný hanede yaþayan aile içinde kiþi baþýna düþen tutarý asgari ücretin 1/3’ünün altýnda olduðunu düþünenler bu tebliðden itibaren 1 ay içinde gelir testi için yerleþim yerinin bulunduðu Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýna müracaat etmeleri gerekmektedir. Gelir durumu deðiþenler durumunun deðiþtiði tarihten itibaren yeniden gelir testi için Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýna müracaat edebilirler.
Gelirinin ayný hanede yaþayan aile içinde kiþi baþýna düþen tutarý, asgari ücretin üçte birinin (609,67 TL) altýnda olanlar gelir testine girecek ve gelirlerinin düþük olduðu tescil edilirse GSS primlerini devlet karþýlayacak.
Lise mezunu gençlere 20, üniversite mezunu gençlere 25 yaþýna kadar anne ya da babasýndan iki yýl boyunca bakmakla yükümlü olarak, anne veya babasýndan yararlanamýyor ise gelir testi yaptýrmaksýzýn primi devlet tarafýndan karþýlanmak üzere genel saðlýk sigortalýsý olmalarý saðlanmýþtýr.
Yapýlan düzenleme ile ayný hanede yaþayan aile içinde kiþi baþýna düþen tutarý, asgari ücretin üçte birinin (609,67 TL) üstünde olanlar2019 yýlý için GSS prim oraný 76,6 TL ödeyecek.
29 Mart 2019 tarihli Resmî Gazete yayýnlanan 859 Sayýlý Cumhurbaþkaný Kararýyla genel saðlýk sigortasý borcu nedeniyle saðlýk hizmetlerinden yararlanamayan sigortalýlara yönelik düzenleme yapýlmýþtýr.
GSS borcu olan vatandaþlara yýl sonuna kadar ücretsiz saðlýk hizmeti verilecek. Karara göre, Genel Saðlýk Sigortasý kapsamýnda olan ancak primlerini zamanýnda ödemeyip borçlu duruma düþen Türk vatandaþlarý, Saðlýk Bakanlýðý ve Üniversite hastanelerinde ücretsiz saðlýk hizmeti alabilecek.
Yapýlan düzenlemeye göre,
5510 Sayýlý Kanun’a göre 4/b veya 60(g) kapsamýnda sigortalý olup saðlýk hizmetlerinden yararlanamayan Türk vatandaþlarý ile bunlarýn bakma yükümlü olduðu kiþiler;
Saðlýk Bakanlýðý ve baðlý saðlýk tesisleri ile
Üniversite hastanelerinde sunulan saðlýk hizmetlerinden 31.12.2019 tarihine kadar ücretsiz olarak yararlanabilecektir.
GSS borcu olan vatandaþlara yýl sonuna kadar ücretsiz saðlýk hizmeti hakkýndan Genel Saðlýk Sigortasý kapsamýndaki vatandaþlarýn bakmakla yükümlü olduðu kiþiler de yararlanacak. Bu düzenleme 31 Aralýk 2019'a kadar geçerli olacak.