SGK tarafýndan sigortalýlarýn hastalýk, iþ kazasý, meslek hastalýðý ve analýk gibi nedenlerle çalýþmadýklarý süreler için rapor parasý olarak bilinen geçici iþ görmezlik ödeneði verilmektedir.
Geçici iþ göremezlik, sigortalýnýn iþ kazasý, meslek hastalýðý, hastalýk ve analýk hâllerinde SGK tarafýndan yetkilendirilen hekim veya saðlýk kurulu raporlarýnda belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalýþamama hâlidir.
Geçici iþ göremezlik ödeneði ise, yani rapor parasý, iþ kazasý, meslek hastalýðý, hastalýk ve analýk hâllerinde belirtilen geçici iþ göremezlik sürelerinde verilen ödenektir.
Geçici iþ göremezlik ödeneðinden yararlanabilmek için; SGK tarafýndan yetkilendirilen hekim veya saðlýk kurullarýndan istirahat raporu alýnmýþ olmasý þarttýr. Ayrýca iþ göremezliðin baþladýðý tarihten önceki bir yýl içinde en az doksan gün kýsa vadeli sigorta primi bildirilmiþ olmalýdýr.
Ýstirahat raporlarýnýn SGK ile sözleþmeli ya da sözleþmesiz saðlýk hizmeti sunucularýnda Saðlýk Bakanlýðýnca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi gerekmektedir. Yani hastanenin SGK ile anlaþmalý olmasý þart deðildir.
Ancak, herhangi bir saðlýk tesisine baðlý olmadan özel muayenehanesi olan hekimler tarafýndan sigortalýlar adýna düzenlenen raporlara istinaden sigortalýlarýn istirahatli býrakýldýðý sürelere ait geçici iþ göremezlik ödenekleri ödenmeyecektir.
Ayaktan tedavilerde hizmet akdiyle bir veya daha fazla iþveren tarafýndan çalýþtýrýlan sigortalýya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir.
4(a) ve (b) kapsamýndaki sigortalýlara bir takvim yýlý içinde tek hekim tarafýndan ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamý 40 (kýrk) günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporlarýnýn saðlýk kurullarýnca düzenlenmesi gerekmektedir. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca yetkilendirilen iþyeri hekimi ise bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir.
Geçici iþ göremezlik ödeneklerinin hesabýna esas tutulacak günlük kazanç;
Ýþ kazasýnýn veya doðumun olduðu tarihten, meslek hastalýðý veya hastalýk halinde ise iþ göremezliðin baþladýðý tarihten önceki on iki aydaki son üç ay içindeki prime esas kazançlar toplamýnýn, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayýsýna bölünmesi suretiyle hesaplanýr.
4 (a) kapsamýnda sigortalý sayýlanlarýn ödenek veya gelire esas günlük kazançlarýnýn hesabýnda:
*Prim, ikramiye ve bu nitelikteki arýzi ödemeler dikkate alýnmýþ ise ödenek ve gelire esas günlük kazanç, ücret toplamýnýn ücret alýnan gün sayýsýna bölünmesiyle hesaplanacak günlük kazanca, %50 oranýnda bir ekleme yapýlarak bulunan tutardan çok olamaz.
*Ýdare veya yargý mercilerince verilen karar gereðince yapýlan ücret, ikramiye, zam, tazminat ve bu mahiyetteki ödemelerden, ödenek ve gelirin hesabýna esas alýnan üç aylýk dönemden önceki aylara iliþkin olanlar dikkate alýnmaz.
Sigortalýlara hesaplanacak günlük kazancýnýn yatarak tedavilerde yarýsý, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisi (2/3) üzerinden hesap edilerek geçici iþ göremezlik ödeneði verilir.