2016 yýlý baþýnda, asgari ücret, AK Parti hükümetinin sözü sonrasý yaklaþýk yüzde 30 artýþ ile brüt 1.647,00 TL (net AGÝ dahil en az 1.300,99 TL) olarak belirlenmiþti.
Ancak bu artýþ iþveren maliyetlerini arttýrmýþ, bu maliyetin sübvanse edilmesi için aylýk kiþi baþýna 99.99 TL asgari ücret desteðinin iþverenlere saðlanmasýyla iþveren maliyeti azaltýlmýþtýr.
Ücretler üzerinden alýnan gelir vergisi tutarlarý, yýllýk gelir dilimlerine göre belirlenmekte ve yüzde 15’ten baþlayýp yüzde 35’e kadar çýkmaktadýr. Asgari ücret artýþýnýn yüksek belirlenmiþ olmasýyla, ilk defa asgari ücret ekim ayýnda yüzde 20’lik vergi dilimine girdi.
Gelir vergisi dilimlerindeki artýþýn, asgari ücret artýþ oranýnýn çok aþaðýsýnda kalmasý sebebiyle, ücret geliri elde eden vatandaþlarýn Ekim ayý dâhil olmak üzere Kasým ve Aralýk aylarýnda ikinci vergi dilimine tabi olmalarý sebebiyle, net ücretlerinin azalacaðý öngörülmüþtü.
Sayýn Baþbakanýmýz Binali Yýldýrým ve ilgili dönemde Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý görevini yapan, Sayýn Ýç Ýþleri Bakanýmýz Süleyman Soylu tarafýndan, bu düþüþün gerçekleþmeyeceðini, asgari ücretlinin içinin rahat olmasý gerektiði belirtilmiþtir.
Buna iliþkin 28 Ekim tarihinde Resmi Gazete’de yayýnlanan 6753 sayýlý Kanunla, 2016 yýlý ekim, kasým ve aralýk aylarýna iliþkin net ücretleri 2016 yýlý ocak ayýna iliþkin ödenen net ücretin altýnda kalanlara, bu tutar ile 2016 yýlý ekim, kasým ve aralýk aylarýna iliþkin olarak aylýk hesaplanan net ücreti arasýndaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrýca ilave edileceði belirtilmiþtir. Çünkü bazý çalýþanlarýn eline geçen net ücret tutarý Ekim 2016 ayýndan itibaren 1.300,99 TL’nin altýna düþmektedir.
Dolayýsýyla, asgari ücretteki bu bilmece ‘asgari geçim indirimi formülü’ ile çözülmüþ oldu. Yine uygulama esas ve usulleri de ayný tarihli Resmi Gazete’de yayýnlanan 294 Seri Numaralý Gelir Vergisi Genel Tebliði ile açýklandý.
1- Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düþüþ olsa dahi net ücretleri 1.300,99 TL’nin altýna düþmeyenler bu uygulamadan yararlanamayacaklardýr.
2- Hizmet erbabýnýn, ücret aldýðý dönemde iþe baþlamasý veya iþten ayrýlmasý, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin 1.300,99 TL’nin altýna düþmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktýr.
2016 yýlý ekim, kasým ve aralýk aylarýna iliþkin net ücretleri 1.300,99 TL’nin altýna düþen hizmet erbabýnýn ücretleri ilave asgari geçim indirimi ile 1.300,99 TL’ye tamamlanacaktýr.
Ödenen 1.300,99 TL ile 2016 yýlý ekim, kasým ve aralýk aylarýna iliþkin olarak aylýk hesaplanan net ücret arasýndaki fark tutar, ‘Asgari Geçim Ýndirimi Bordrosu’nda hesaplanan asgari geçim indirimine ayrýca ilave edilecektir.
Asgari geçim indiriminin toplamý, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktýr.
Net ücret, yasal kesintiler sonrasý ücret tutarýna asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluþan ücreti ifade etmektedir.
Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesine göre ücret, iþverene tabi belirli bir iþyerine baðlý olarak çalýþanlara hizmet karþýlýðý verilen para ve ayýnlar ile saðlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatý (Mali sorumluluk tazminatý), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakký, prim, ikramiye, gider karþýlýðý veya baþka adlar altýnda ödenmiþ olmasý veya bir ortaklýk münasebeti niteliðinde olmamak þartý ile kazancýn belli bir yüzdesi þeklinde tayin edilmiþ bulunmasý onun mahiyetini deðiþtirmez. Dolayýsýyla bu destek hesabýnda, elde edilen tüm prim, ikramiye vb. kazançlar toplamý dikkate alýnýr.
Davalarda temel kaynak
Birçok okurumuz, iþçi-iþveren sorunlarýna ve iþ mahkemesi davalarýna iliþkin kaynak kitap arayýþlarýný iletiyor.
Ýkinci baskýsý kýsa bir süre önce E. Ýþ Hakimi Ýhsan Çakmak ve Yargýtay 21. HD Onursal Üyesi Osman Can tarafýndan büyük bir titizlikle hazýrlanan ‘Ýþ Mahkemesi Davalarý’ kitabý, çalýþma hayatýnýn önemli bir eksiðini kapattýðý gibi uygulama alanýnda katký saðlamaktadýr.
Kitabýn konusu, iþveren yanýnda belli bir müddet çalýþtýðý halde, ferdi iþçilik alacak ve haklarý iþçiye ödenmeden iþ sözleþmesi haksýz olarak iþveren tarafýndan feshedilmiþ ya da çeþitli nedenlerle iþçinin kendisi tarafýndan hizmet akdi, haklý ya da haksýz þekilde sona erdirilmiþ durumlarda iþçilerin iþverenler aleyhinde aþacaklarý yedi kalem iþçilik hak ve alacaklarýndan kýdem tazminatý, ihbar tazminatý, fazla mesai alacaðý, senelik izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve iþçiye ödenmemiþ aylýk ücretleri, iþveren tarafýndan iþçi aleyhine açýlan alacak ve tazminat davalarýný kapsamaktadýr.
Ayrýca, kitapta ýslak dilekçesi verilmesi neticesinde, ek dava zaman aþýmý savunmasý, harç ödeme yükümlülüðü, faiz uygulama çeþitleri müþtereken ve müteselsilen sorumluluk halleri, zorunlu dava arkadaþlýðý, asýl iþveren -alt iþveren muvazaalý iþçi çalýþtýrma durumlarý, rekabet etme yasaðý, iþçiye yapýlan eðitim masraflarý, cezai þart ve sair diðer gerekli dava konularý da ele alýnarak, önemli bir baþucu eseri olmuþtur.
‘Ýþ Mahkemesi Davalarý’ isimli kitapla ilgili ayrýntýlý bilgiyi 05438540433 numaralý telefondan alabilirsiniz.