Kimlik bildirimine elektronik ayar geldi

Esasen uzun zaman önce kaldýrýlmasý gereken ve sýkýyönetim döneminden kalma 1774 sayýlý Kimlik Bildirme Kanununa göre, ticaret ve sanat amacý güden iþ yerlerinde çalýþanlar ve buralarda her türlü barýndýrmalar için iþ yerlerinin sorumlu iþleticileri tarafýndan çalýþanlarýn örneðine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur.

Günümüzde bir yandan iþ yapma kolaylýðý açýsýndan bürokrasinin azaltýlmasý için uðraþ verilirken öbür yandan da iþletmelere anlamsýz yükler devam ettiriliyor. Zaten SGK’na bildirilen bir kiþi için ayrýca neden ikinci bir bildirim polis veya jandarma karakoluna yapýlýyor anlamak çok zor. SGK sisteminden polis ve jandarmaya bir link verilmesi durumunda rahatlýkla bu konu çözülebilirdi ama çözülmedi. Bunun yerine çalýþanlarýn kaðýt ortamýnda verilen bildirimleri elektronik ortama alýnacak.

1774 sayýlý Kimlik Bildirme Kanununa göre yapýlacak bildirimler üç gün içinde içerisinde genel kolluk kuvvetlerine elektronik ortamda da yapýlabilecektir.

26 Mart 2020 Tarihli ve 31080 Sayýlý Resmi Gazete’de yayýnlanan 7226 sayýlý kanun ile birlikte, iþverenlerin yapmasý gereken kimlik bildirim iþlemlerinin online sistem üzerinden yapýlabileceði hüküm altýna alýnmýþtýr. Bildirimlerin elektronik ortamda yapýlmasý durumunda mahalle ve köy muhtarlarýndan ayrýca onay alýnmasýna gerek bulunmamaktadýr. Bu kapsamda elektronik ortamda yapýlan bildirimler, genel kolluk kuvvetleri tarafýndan köy ve mahalle muhtarlarý ile paylaþýlacaktýr.

Bu anlamda daha önce sadece konaklama iþyerleri tarafýndan kullanýlan, Kimlik Bildirim Sistemi projesi Emniyet Genel Müdürlüðü tarafýndan tüm Türkiye genelinde kullanýma açýlmýþtýr.

1774 Sayýlý Kimlik Bildirme Kanunun 6. Maddesinde 25.03.2020 tarihinde yapýlan düzenleme ile “Bu bildirimler sorumlu iþleticiler tarafýndan, yukarýda belirtilen süre içerisinde genel kolluk kuvvetlerine elektronik ortamda da yapýlabilir. Bildirimlerin elektronik ortamda yapýlmasý durumunda üçüncü fýkra hükmü uygulanmaz. Bu fýkra kapsamýnda elektronik ortamda yapýlan bildirimler, genel kolluk tarafýndan köy ve mahalle muhtarlarý ile paylaþýlýr” hükmü ilgili Kanun’a eklenmiþtir.

Ýþ yerleri projeye dahil olduklarý tarihten itibaren iþ yerlerinde aktif olarak çalýþan tüm personelin bilgilerinin sistem üzerinden veri giriþlerini yaparak, bundan sonraki süreçte iþe giriþ ve çýkýþ iþlemlerini sistem üzerinden yapacaklardýr.

Sistemi kullanmak isteyen iþ yerleri, Ýþ Yeri Açma Ve Çalýþtýrma Ruhsatý, Vergi Levhasý, adreskodu.dask.gov.tr adresinden öðrenebilecekleri iþ yerinin adres kodu ve aktif olarak kullandýklarý e-posta adresi ile birlikte il merkezi veya ilçelerimiz Polis Merkezi Amirliklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Kimlik Bildirim iþlemleri “kbscalisan.egm.gov.tr” adresi üzerinden yapýlacaktýr.

Gerçek kiþi iþverenler baþvuru esnasýnda; iþyeri açma çalýþtýrma belgesi (ruhsat), vergi levhasý, nüfus cüzdan fotokopisi, dilekçe, proje kayýt formu, sorumlu iþletici bildirme belgelerini karakola ibraz etmelidir.

Tüzel kiþiliði bulunan iþyerleri ise baþvuru esnasýnda; iþyeri açma çalýþtýrma belgesi (ruhsat), vergi levhasý, imza sirküsü, nüfus cüzdan fotokopisi, dilekçe, proje kayýt formu, sorumlu iþletici bildirme belgelerini karakola ibraz etmelidir. Kayýt esnasýnda dikkat edilmesi gereken iþlemler ve gereken bilgiler duyurumuz ekinde bulunan belgelerde Emniyet Genel Müdürlüðü tarafýndan açýklanmýþtýr.

Ancak en baþta da yazdýðým gibi, SGK sistemi üzerinden tek bildirimle yapýlacak þekilde bir düzenleme olursa hem iþ yapma kolaylýðý saðlanmýþ olur hem de iþveren ve bürokrasi iþ yükünden kurtulmuþ ve daha saðlýklý bir bilgi ortamý saðlanmýþ olur.