Kimlik Bildirme, toplum ve kiþi yararý yönünden nüfus yerleþimi ve hareketlerinin; yabancýlarýn geliþ ve gidiþlerinin ve kaldýklarý yerler itibari ile takip edilmelerini temin edecek kayýt sistemidir. Esas itibariyle her vatandaþýn dilediði gibi seyahat etme, konaklama ve çalýþma özgürlüðü gibi temel hakký olsa da mili güvenlik kurumlarýnýn bilgi sahibi olmasý gerektiði alanlar da vardýr. Kamu güvenliði, toplum ve kiþi yararý yönünden bu bilginin karþýlanmasý kimlik bildirme uygulamasýyla saðlanmaktadýr.
1774 Sayýlý Kanun'un ikinci maddesine göre; otel, motel, han, pansiyon, bekar odalarý, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel saðlýk müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayýr kurumlarýnýn sosyal tesislerinin sorumlu iþleticileri, müesseselerinde sürekli veya geçici olarak çalýþtýrdýklarý kimseleri ve bunlarýn ayrýlýþlarýný, örneðine uygun kimlik bildirme belgesi doldurarak, 24 saat içinde baðlý olduklarý en yakýn kolluk örgütüne bildirmek zorundadýrlar.
1774 Sayýlý Kanun'un altýncý maddesine göre, ticaret ve sanat amacý güden iþ yerlerinde çalýþanlar ve buralarda her türlü barýndýrmalar için iþ yerlerinin sorumlu iþleticisi tarafýndan örneðine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur.
Esasen daha önce de dile getirdiðim kimlik Bildirme yükümlülüðü, bu köþede yazdýðým önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Gerçekten de günümüz þartlarýnda yararý ve gereði kalmayan, iþletmeler üzerinde adeta kambur olarak duran 1774 sayýlý Kimlik Bildirme Kanunu kaldýrýlmalýdýr. Kolluk kuvvetleri SGK sistemi üzerinden takipte bulunmalýdýr. Gerekli bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sisteminden alýnmasý saðlanmalýdýr.
Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanmasýnda saat deyimi;
a) 24 saat deyimi; iþe baþlamanýn veya ayrýlmanýn olduðu saatten itibaren geçen 24 saatlik,
b) Üç gün deyimi; iþe baþlama veya geliþ veya ayrýlmanýn olduðu saatten itibaren iþlemeye baþlayan 72 saatlik süreyi kapsar.
Mevsimlik tarým iþçisi olarak sürekli ikametinin dýþýnda bir baþka ilde çalýþmak amacýyla geçici olarak yer deðiþtirenlerin kimlik bildirimleri, bu kiþilerin yaþadýklarý geçici yerleþim alanlarýnda doðrudan kolluk kuvvetlerince alýnýr ve bu bildirimler Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile elektronik ortamda paylaþýlýr.
Sorumlu Ýþleticilerin Bildirilmesi
Otel, motel, han, pansiyon, bekar odalarý, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri (yatýlý okullarýn pansiyonlarý, yetiþtirme yurtlarý ve köy odalarý dahil) ile özel saðlýk müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayýr kurumlarýnýn sosyal tesislerinde devamlý olarak ve her halde bir sorumlu iþletici bulunur.
Sorumlu iþleticinin kimliði, o tesis açýlmadan önce, sahip veya kanuni temsilci veya kiracýsý tarafýndan iki örnek Ýþletici Kimlik Bildirme Belgesine yazýlýr ve bu belgeler en yakýn yetkili genel kolluk örgütüne verilir.
Sorumlu iþleticinin deðiþmesi halinde, tesisin sahip, kanuni temsilci veya kiracýsý tarafýndan, 24 saat içinde, yeni iþleticiye ait kimlik bildirme belgesi, ayrýlan iþleticinin adý ve ayrýlýþ tarihi de yazýlarak en yakýn yetkili genel kolluk örgütüne verilir.
Çalýþanlarýn Kimlik Bildirimi
Otel, han, pansiyon ve benzeri gibi konaklama iþyerleri ile bunlar harici kalan ticaret ve sanat amacý güden iþ yerlerinin sorumlu iþleticileri tarafýndan; buralarda sürekli veya geçici olarak çalýþtýrýlanlarýn kimlikleri, iki örnek Çalýþanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesine yazýlýr;
* Otel, han, pansiyon ve benzeri gibi konaklama iþyerleri için 24 saat,
* Diðer iþyerleri için 3 gün içinde en yakýn yetkili genel kolluk örgütüne verilir.
Kimlik Bildirmeme Cezasý (2022)
Kimlik bildirmekle zorunlu olan iþverenler, bu yükümlülüklerini yerine getirmemelerini nedeniyle idari para cezasýyla karþýlaþabilirler. Kimlik bildiriminde bulunmayan iþletmelere kiþi baþýna 2022 yýlýnda 76 TL idari para cezasý verilmektedir.