Damatlarýn tutuklanýp serbest býrakýlmasýndaKadir Topbaþ'ýnya daBülent Arýnç'ýn dahli var mý yok mu, bu alan spekülasyona fevkalade açýk. En küçük müdahaleleri olmasa bile, on binlerce kiþinin içerde olduðu bir zamanda, gir – çýk tarzýndaki bir görüntünün, kamuoyunda derin þüpheler uyandýrmasý kaçýnýlmaz. Bu görüntünün “Adamýný bulan” ya da “Adamý olan”ýn bir þekilde kurtulduðu tarzýnda bir algýya yol açmasý da tabii.
Bu iki damat olayýnýn nasýl seyrettiðine dair benim bir bilgim yok.
Ama insanlarýn birilerine ulaþmaya çabaladýklarýný, ulaþýlan insanlar bulunduðunu, onlardan bir kýsmýnýn devreye girdiðini, bir kýsmýnýn da sonuçlar aldýðýný biliyorum.
Sonuçlar almak derken, illa, “FETÖ'cü birisinin kurtarýlmasý” gibi anlaþýlmasý da gerekmiyor. “FETÖ'cü” diye tutuklanýp aslýnda alakasý bulunmayan birisinin dosyasýnýn, onbinlerce insanýn bekleyen dosyasý içinde aylarca beklemek yerine küçük bir hamle ile öne alýnmasý da bugün son derece önemli bir operasyon niteliði kazanmýþ bulunuyor.
Buna karþýlýk ulaþýlan insanlardan kimilerinin kendilerinin de suçlanmaktan endiþe ettikleri için devreye girmekten kaçýndýklarýný da biliyorum.
Bir soru þu:
- Birilerine ulaþýlabiliyor mu ulaþýlamýyor mu?
Bir baþka soru da þöyle:
- Birilerine ulaþýldýðýnda düzeltmeler yapýlýyor mu yapýlmýyor mu?
Bence her ikisi de oluyor. En azýndan bir yazara ulaþýlýyor, o yazar sütununda o isimlere kefil oluyor ve bir yerlerde karþýlýk bulmaya çalýþýyor. Cumhurbaþkaný'na ulaþýlýyor, Baþbakan'a ulaþýlýyor, Bakana ulaþýlýyor, milletvekillerine ulaþýlýyor, yerelde parti yöneticilerine ulaþýlýyor vs.
Ýþte böyle bir durumda “Ulaþýlacak kimsesi olmayanlar” ya da “Etkili insana ulaþamayanlar” gibi çok geniþ bir kategori gündeme geliyor.
On binlerce insan tutuklu durumda. Yüz bini aþkýn insan da ya kamuda ihraç edilmiþ ya da açýða alýnmýþ durumda. Oysa içerdeki insanlarýn bir kýsmýnýn henüz iddianamesi bile yok, ihraç edilen ya da açýða alýnanlarýn ne ile suçlandýklarý net deðil.
Ayrýca“FETÖ ile irtibat” çok aðýr bir suçlama. Tutuklu olanlarýn savunma için avukat tutmalarý çok büyük bedel ödemeyi gerektiriyor. O damgayý yiyerek kamudan ihraç edilen birisinin dýþarda iþ bulma imkaný da neredeyse sýfýr.
Bu durum, aileler planýnda çok geniþ bir etkilenme alaný oluþturuyor. Orada geleceðe dönük ciddi problemler biriktiðini görmek lazým.
Þimdi þu sýralar her ortamda bu durumun 2019'daki seçimleri nasýl etkileyeceði konuþuluyor. Bir yerde Cumhurbaþkaný'na, Ak Parti'ye, “2019 kaygýsý” üzerinden mesaj verilmek isteniyor.
Ben bunu da, iþi, “Adalet”i deðil de, “siyasal çýkar”ý öncelemek gibi bir noktaya çekmesi açýsýndan, özellikle Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn kiþiliði bakýmýndan yaralayýcý buluyorum.
Ne yani biz insanlarýmýzý “Adalet hassasiyeti” ile deðil de “Siyasi çýkar hesabý” ile mi uyaracaðýz?
Ben baþta Sayýn Cumhurbaþkaný olmak üzere yönetimdeki insanlarýn adaleti ýskaladýklarýný asla düþünmem.
Ama bu iþte zorluklar bulunduðu muhakkak.
Sayýn Cumhurbaþkaný baþta bir kategorileþtirme yaptý. Ýbadet, ticaret, ihanet katmaný þeklinde.
Þimdi çok yaygýn kanaat þu ki, operasyonlar özellikle ibadet katmanýný vuruyor. “Ýhanet” katmanýnýn önemli bir kýsmý yurt dýþýna kaçtý, bir kýsmý 15 Temmuz darbe giriþimi ile iliþkisi sebebiyle yargýlanýyor ama “iltisaklý” kapsamýna sokulan yüzbinler bir þekilde darbe yemiþ durumda.
Hani Ak Parti'nin “Kimsesizlerin kimsesi olmak” gibi bir söylemi vardý.
Formül nasýl bulunur bilmiyorum ama þu anda FETÖ iltisaký sebebiyle içeri alýnan ya da kamudan ihraç edilen – açýða alýnan ama “ulaþacak kimsesi olmayan” insanlarýn “Kimsesi olmak” gibi bir zaruret var.
Adalet olsun. Adalet mülkün temelidir.
Geciken adalet olmasýn.
OHAL Komisyonu “iþin komisyona havalesi” gibi bir formüle dönüþmesin.
Mazlumiyet oluþmasýn. Mazlumiyetin telafisi çok zor. Yüreklerde açýlan yaranýn en çok dualarý etkileyeceðini unutmamak lazým.
Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn þehit duyarlýlýðý çok güzel, mazlumiyet duyarlýlýðý da çok hayati bana göre.