Kimyevi saldýrýya Rusya ve Ýran tepkisi

Suriye’de Beþar Esad rejiminin kansýzca gerçekleþtirdiði kimyasal saldýrýnýn dünyanýn gündemine düþmesi nihayet, rejime destek olduðunu bildiðimiz Ýran ve Rusya’dan da tepki aldý.

Suriye’de olup bitenlere iki senedir kendi menfaatleri parametresinden bakan, Rusya ve Ýran dünya kamuoyunun kendilerine yönelik eleþtiri durumunu dikkate alarak söz söylemek ve itiraz etmek gerektiðini anladý.

Rusya için Suriye önemli konudur. Moskova için, Beþar Esad’ýn iktidardan gitmesinden daha ziyade, kimin geleceði önem arz ediyor. Putin’in sert devlet adamý kimliði sebebindendir ki, Suriye meselesinde geri adým atmadan Esad’ý desteklemesi, bu zalim adamýn direnmesine hayat vermiþ oldu.

Tabii ki son kimyasal saldýrý ve ölen masum çocuklarýn görüntüleri seyirci kalmanýn mümkünsüzlüðünü ortaya koymuþ oldu. Bu sebepten de Rusya hemen itiraz etti. Ve Suriye rejiminin yaptýklarýný kýnadý. BM gözlemcilerinin geliþine engel edilmemesi için Esad’a çaðrýda bulundu.

***

Ýran Rohani’yle birlikte yeni bir imaj yaratmaya gayret etmektedir. Her ne kadar Suriye rejiminin yanýnda dursa da, son kimyasal saldýrý Rohani’yi konuþmaya itti. Neticede, Esad rejimi destekçi duvarlarýný kaybetmeye baþladý.

Türkiye’nin öteden beri söyledikleri ve talep ettiklerinin ne kadar haklý olduðunu dünya kamuoyu görmektedir. Olayýn baþýndan itibaren mazlumun yanýnda yer almakla, asil duruþunu ,örneklik tavrýný dünyaya sundu .Lakin, Ýran ve Rusya Suriye konusunda ,Türkiye aleyhinde tutum sergilemekte tereddüt etmedi.

Rusya için Suriye soðuk savaþ döneminden itibaren önemli partnerdir. Varþova paktý ile NATO menfaat savaþý sürdürdüðünde, Suriye gibi Ortadogu ülkeleri önemli baský kaynaðýydý. Varþova paktý tarihten silinse de, Rusya merkezli menfaatler var ve galiba her zaman olacaktýr. Bunun için Ýran’dan daha ziyade, Rusya’nýn bu konudaki tutumu önemlidir. Putin’le bu sorunu þözmek mümkündür. Ýranlý politikacýlarla kýyasta, Putin verdiði sözden daha sonra geri adým atmýyor. Bu anlamda Baþbakan Erdoðan’ý anýmsatýyor. Bu gerekçe,  Suriye meselesine iliþkin Rusya duruþuna yönelik Türkiye’nin giriþimleri, her ne kadar uzasa da netice vereceði hususunda umutlarý diri tutuyor.

Ýran için Türkiye ezeli ve ebedi rakiptir. Suriye meselesinde bu kadar direnme sebepleri çeþitlidir. Bu sebeplerden biri de inisiyatifin Türkiye’de olmasýnýn önüne geçme isteðidir. Türkiye’yi itibarsýzlaþtýrma arzularý içerisinde, baþýndan itibaren rol üstlenen Ýran muhakkak ki, Rohani’yle birlikte tavýr deðiþikliðine baþvurma ihtiyacý hissedecektir.

Suriye’de bu kadar zulme seyirci kalan Ýran’ýn, Ýslam devleti olma sebebiyle duruþu anlaþýlmýyordu. Son kimyasal dehþete karþýn sesini yükseltmek ihtiyacý duyan Ýran, sanýrým kendisi için gereken isabetli adýmý atmýþ oldu.

Peki bu açýklamalar göstermelik olarak mý kalacak, yoksa bu tavýr devam mý edecek?

Bu uluslararasý sistemin duruþuna çok baðlý bir husustur.

Almanya’dan duruþu nedeniyle Rusya ünvanýna söylenen övgüler, Rusya’nýn sonraki aþama için tavýrlarýný muhakkak ki etkileyecektir. Bu cesaretverici durumdur. Ayrýca, Ýran Rusya’dan çýkan sese kulaklarýný hep açýk tutuyor. Zaten Ýran’ýn tavrýný biraz da Rusya’nýn pozisyonu belirledi.

Aslýnda bu zulme suskunlarýn hangi gerekçeyle olursa olsun seyirci tutumlarý, onlara Esad kadar zalim profili çizmektedir.

Beþar Esad zulmü bir gün muhakkak bitecektir. Lakin o gün zühur eden de tarih aynasýnda bu seyirci devletlerin durumlarýný þimdiden çok merak ediyorum.

Vicdan muhasebesi yaparken Þerrin mi yoksa Hakkýn mý safýndaydýn? sorusunu cevaplarken, umarým hiç olmazsa UTANACAKLAR.