Kireçlenme ya da týp dilindeki adý ile osteoartrit dünyada en yaygýn görülen eklem hastalýðý. Mevcut ilaç uygulamalarý ile þikayetler kontrol altýnda tutulmaya çalýþýlmasýna mukabil, bu ilaçlarýn yol açabildiði yan etki riski önemli bir sorun. Bu nedenle, bitkisel ürünler, besin destekleri gibi doðal ürünler tercih ediliyor. Bu amaçla en yaygýn bilinenler arasýnda zerdeçal veya zencefil rizomu, kuþburnu meyvesi, Boswellia reçinesi, þeytan pençesi (Harpagophytum) kökü ön planda yer alýyor. Ancak son yýllarda yeþil çayýn da osteoartrit þikayetleri üzerinde olumlu katkýlar saðlayabileceðine iþaret eden deneysel bulgular (preklinik) dikkati çekiyor. Söz konusu deneysel bulgularýn klinik olarak insanlarda ne derecede etkili olabileceði üzerine yeni bir araþtýrma yapýlmýþ. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniðinde yatmakta olan, en az altý aydan beri orta derecede osteoartrit þikâyeti bulunan 40-75 yaþlarý arasýnda hastalar arasýndan 50 hasta seçilmiþ. Hastalar iki gruba ayrýlarak bir gruba yeþil çay özütü taþýyan tableti (günde 3 defa 500 miligram) yaný sýra iltihap giderici ilaç olan diklofenak tablet (günde 2 defa 50 miligram) verilmiþ. Kontrol grubu olarak seçilen diðer grup hastalara ise sadece diklofenak tablet (günde 2 defa 50 miligram) uygulanmýþ. Yeþil çay özütü içeriði analiz edilerek temel kateþin (polifenolik etkili madde grubu) içeriði üzerinden standardize edilmiþ (yüzde 34 epigallokateþingallat “EGCG” taþýyor).
Araþtýrma sonuçlarý bilimsel analiz yöntemleri (VAS, WOMAC) ile deðerlendirilmiþ; eklem sertliði, fiziksel aktivite, aðrý, yan etkiler vb. Sonuç olarak yeþil çayýn osteoartrit hastalarýnda sorgulanan tüm parametrelerde sadece ilaç verilen gruba göre istatiksel olarak belirgin þekilde yararlý olduðu görülmüþ. Yan etki olarak yeþil çay+diklofenak tableti kullananlarda herhangi bir olumsuz geliþme görülmemiþ. Sadece diklofenak verilen kontrol grubunda mide þikâyeti üzerine uygulama durdurulmuþ.
ÝLACIN ETKÝSÝNi ARTTIRIYOR
Bir fincan yeþil çay içerisinde 60-125 miligram arasýnda kateþin bulunduðu, bunun tahminen yüzde 60 kadarýnýn EGCG olduðunu varsayarsak, günde 10 bardak kadar yeþil çay içmek gerekiyor. Tabii yeþil çayýn kafein (yüzde 3-4) taþýdýðýný da gözardý etmemeliyiz. Dolayýsýyla miktarý makul bir seviyede tutarak günde 4-5 bardak yeþil çay içilebilir. Ancak yüksek tansiyon hastalarý için bu uygulamayý önermem. Diðer taraftan, akþam saatlerinden sonra içilirse uykusuzluk yapabileceði, mide asidi artýracaðý için reflü hastalarýnda þikayetleri artýrabileceði þeklindeki uyarýlara dikkat edilmeli. Zaten araþtýrmanýn amacý da tek baþýna yeþil çay ile osteoartrit tedavisi yapmak deðil, diðer ilaçlarýn etkinliðine katký saðlamak. Bu bakýmdan benim öncelikli önerim yüksek emilim saðlayan özel fitozom teknolojisi uygulanmýþ zerdeçal özütü ile hazýrlanmýþ kapsüller ile birlikte uygulanmasý.
Sonuç olarak, osteoartrit hastalarýnda fiziksel aktivitenin artýrýlmasýnda ve aðrýnýn azaltýlmasýnda uygulanan ilaçlarýn etkisinin artýrýlmasýnda yeþil çay ekstresinin belirgin bir katký saðlayabildiði bildiriliyor.