Cannes Film Festivali’ne bu yýl ‘Avrupa’da Film Finansmanýnýn Geleceði’ konusunda atölyeyle katýlan Avrupa Görsel-iþitsel Gözlemevi’nin her yýl festivalde yayýnladýðý dünya sinema sanayii istatistik raporu Focus yine dolu içeriðiyle okuyucuyla buluþtu. Raporun giriþ makalesi, ‘Kýrýlmýþ Hollywood, Parçalara Ayrýlmýþ Avrupa’ baþlýðýný taþýyor. Makalede, dünyadaki sinema salonu sayýsýnýn %6 artýþla 142 bin’e ulaþtýðý, küresel giþe hasýlatýnýn 36.5 milyar dolarý bulduðu, geçen yýl Avrupa’nýn 1600 civarýndaki film üretimiyle tüm dünyada 6500’ün üstünde film yapýldýðý ifade ediliyor.Ancak devamýnda, bu olumlu göstergelerin yanýnda sektörün en büyük yayýný Variety’deyeralan ‘Kýrýlmýþ Hollywood’ baþlýðýyla çýkan yazýda, Amerika’daki 22 üst düzey yöneticinin sinema sanayiinin geleceði hakkýndaki endiþeleri dile getiriliyor. Kuzey Amerika’da sinemaya giden seyirci sayýsýnda düþüþ olduðu, kýrk yaþ üzeri seyircide artýþ ama genç yaþ gruplarýnda azalma olduðu, örneðin kablo tv seyircisinin bile azaldýðý, video korsanlýðýnýn varlýðý gibi etkenlerin sistemin denge unsurlarýna bir meydan okuma anlamýna geldiði belirtiliyor.
Hollywood’un yaþadýðý sorunlar Avrupa’da da mevcut ancak baþka biçimlerde kendini gösteriyor. Son dönemde Avrupa’da tüm görsel-iþitsel sektörde gelirlerin düþtüðü, giþe hasýlatlarýnýn gerilediði, Amerikan gruplarýnýn piyasada güçlerini arttýrdýklarý ortaya konuyor.Tanýtým marketindeki durgunluk ve kamu yayýncýlýðýnýn zayýflamasý Avrupa’da bir baþka olgu olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Sinema filmlerinin daðýtým ve gösteriminden gelen gelirlerinin yanýnda, ödemeli tv ve paralý video hizmetinden gelen katkýlarýn üretime yatýrýlmasý kanunla düzenleniyor. Fransa, Almanya, Polonya, Ýspanya, Belçika, Portekiz ve Hýrvatistan gibi ülkelerde film yapýmýna kamu desteði zorunlu olarak yapýlýyor. Internet üzerinden yapýlan yayýnlarýn da destek olarak dönmesi üzerine düþünülüyor. Netflix, Amazon, iTunes, Hulu, Google Play gibi platformlara yapýlan doðrudan satýþlar hala azýnlýkta kalmakta ve gelir dönüþü anlamýnda fazla bir þey ifade etmemektedir.
Haklarýn bölgeselleþtirilmesi genel manada film dolaþýmýnýn bütün potansiyelini sergileyememesine yol açmakta, Avrupa pazarýnýn kültürel ve linguistik bakýmdan bölümlenmesinin tesirlerini yaþamaktadýr. Ancak bölgeselleþme uygulamalarýnýn kaldýrýlmasý, kimilerine göre uluslararasý büyük platformlarýn yararýna olacak, yüksek bütçeli filmlerin ve Amerikan dizilerinin Avrupa çeþitliliði ve farklýlýðýnýn aleyhine bir durum olarak ortaya çýkmasý gündeme gelecektir. Avrupa’da ulusal ekosistemlerin korunmasý yönündeki çalýþmalar eskiden beri devam ettirilmekte, yapým ve dolaþým þartlarýnýn iyileþtirilmesi üzerine sürekli kafa yorulmaktadýr. Hollywood’un istatistiklere olan iþtahýnýn yanýnda, Avrupa film ve görsel-iþitsel sanayiinin iktisadi þeffaflýðýnýn standartlarýný geliþtirip tesis etmesinde karþýlaþtýðý zorluklar hakkýnda çalýþmalar arttýrýlmalýdýr.