Kirli nehir…

Dijital bir çağda yaşıyoruz. Bazılarına göre bu aynı zamanda BİLGİ çağı. İnternet denilen mecradan bir bilgi nehri akıyor. Ama bu BİLGİ nehri bazen çok kirli akıyor. Kirlilik tamamen olaya ve duruma göre değişiklik gösteriyor.

***

Bence bu çağın ve geleceğin en büyük sorunlarından biri DOĞRU ve GERÇEK bilgiye ulaşmakta yaşanacak zorluklar olacak. Doğru bilgi sorunu en çok gazetecileri zorlayacak. Konvansiyonel medyanın bu çağda gerçekle imtihanı daha sert geçecek. Yani bu zamanlarda HAKİKAT’e ulaşmak daha meşakkatli bir yol gerektirecek. Tabi böyle bir derdi olmayanlar için sorun yok.  Neye inanmak istiyorsa ona göre besleneceği kaynağı seçenlere sözüm yok.

***

Türkiye’nin sınırındaki terörü bitirmek için başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu sırasında bu durumu bu kirli akan nehri daha net gördük. Terör örgütü PKK/PYD, kara propaganda için açtığı sosyal medya hesaplarından olmadık fotoğraflar paylaştı, paylaşmaya da devam ediyor. Paylaşımlarda bin yıllık bir geleneği olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sivilleri öldürdüğü yalanını işliyorlar. Bu ucuz propagandaya inananlar da aynı amaç doğrultusunda bu yalanları yaymakta çok mahirler. Böyle sosyal medya yalanlarının derlendiği bir haberin linki. Merak edenler bu habere göz atsın.

 

http://www.trthaber.com/haber/gundem/sosyal-medyada-zeytin-dali-harekatina-kara-propaganda-347245.html

Gerçeğin peşinde koşan biz gazeteciler ne yapacağız? Nasıl doğru bilgiye ulaşacağız? Bir kez daha gazeteciliğin temeli nitelikli insan kaynağının önemi ortaya çıkıyor. İyi gazeteci çağımızda da hala geçerli olan ‘şüphecilik’ özelliğini işletecek. Özellikle sosyal medyadan ulaştığı bilgiyi geleneksel yöntemlerle doğrulatmanın derdine düşecek.

 

Bu gazetecilik değil!

Afrin operasyonunda 50. Güne yaklaşılıyor. Operasyon tüm hızıyla devam ediyor. Racu terörden temizlendi. Cinderes ise an meselesi artık. Mehmetçik her gün yeni bir kahramanlık yazıyor. Ancak dönem dönem hain pusulara düştüğü de oluyor. O tuzaklardan biri de geçtiğimiz hafta kuruldu. 8 Askerimiz şehit oldu. Daha resmi bir açıklama gelmeden sosyal medyadan şehit isimlerinin yer aldığı listeleri paylaşanlar mı dersin, şu kadar askerimiz şehit oldu diye yazanlar mı dersiniz… Bu paylaşımlarda bulunanlar hiç mi eşi, oğlu, babası Afrin operasyonunda görev alan aileleri düşünmez. Hiç mi o ailelerin yerine koymaz kendini. Şehit listesi yayınlamayı habercilik marifeti sayan arkadaşları bir kez daha kınıyorum. Arkadaşlar yaptığınız GAZETECİLİK DEĞİL!