Bayramda saðlýðýnýzý mangalda yakmayýn. Doðru piþmiþ kýrmýzý et besin deðeri ve lezzetten zengin.
Etin çeþidine ve içerisindeki bað dokusuna göre uygulanan piþirme þekilleri etin lezzetini artýrýyor. Etler piþirilme süresi ve uygun olmayan piþirme yöntemlerinin kullanýlmasý ile proteinlerin yapýsý bozulur yani denatüre oluyor. Bu þekilde piþirilmiþ etleri sýk ve fazla miktarda yemek baþta baðýrsak olmak üzere birçok kanserin de tetikleyicisi. Etler yüksek ýsýda piþirildiðinde içerisindeki su açýða çýkýp eti sertleþtirerek lezzetinden çalýyor. Etleri daha çok kýyma halinde ve sulu ýsýda piþirmek gerekiyor.
Izgara vitaminleri çalýyor
Et eðer iyi dondurulmamýþ ve bekletilmiþ ise yine lezzeti ve besinin yapýsýný bozan kýrmýzý rengin hafif kahverengileþmesi ile meydana gelen farklý bir oluþum meydana geliyor. Bu durum piþirme ile kaybolmuyor, hafif kötü kokulu bir etin yenmesine neden oluyor. Bu nedenle piþirilecek etin kýrmýzý ve renk deðiþimi olmadan hazýrlanmasý gerekiyor. Piþirme ile kýrmýzý etin içerisindeki yaðlar kýrýlýr ve jelatinimsi bir yapý oluþuyor. Bu jelatinimsi yapý besin öðeleri açýsýndan zengindir. Ete lezzet verip yumuþak piþmesini saðlýyor. Normal piþirilmiþ etlerde besin kaybý oluþmuyor. Yüksek derecede ýsý ile piþen yemeklerde ise vitamin kayýplarý fazladýr. Izgara ile yapýlan etlerde sýcaðýn etkisiyle kaybolan su ve yað damlacýklarýnda folik asit, B1 ve B12 vitaminleri kayboluyor. Fýrýn, ýzgara ve yaðda etin piþirilmesi ile piþirme süresine baðlý olarak yüzde 30 oranýnda B grubu vitaminleri kayboluyor.
Zeytinyaðýnda dinlendirin
Etin yaðlýsýný tercih etmemek gerekir. Yaðlý etteki stearik ve palmitik asitleri kolesterolü yükseltir. Kýrmýzý etin yaðý temizlenmeli kas dokulu olmasýna dikkat etmek gerekir. Yaðsýz bu eti lezzetlendirmek için zeytinyaðýnda dinlendirmek en doðrusudur.