Kýrmýzý düðmeler ve Ýran sokaklarý

2018’in ilk günlerinde uluslararasý basýnýn gündemini Ýran sokaklarýndan gelen gösteri haberleri belirleyecek gibi.

Kirmanþah ve Ýsfahan baþta olmak üzere, pek çok Ýran kentinden protesto haberleri geliyor. Protestolarýn gerekçeleri ise bu tür kýpýrdanmalarda bolca bahane olarak kullanýlan baþlýklar: “Yolsuzluk” ve “yaþam tarzý”.

Ön plana çýkan profil ise Ýran Kürtleri…

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ndeki referanduma destek veren, Ýran’ýn elini Suriye ve Irak’tan çekmesini savunan ABD formatlý, Ýsrail alkýþlý bir yapý, protestolarda ön plana çýkýyor.

Ýþte tam bu noktada bir duralým.

Bir ülkenin tercihlerini sandýða yansýtma iradesini yok sayan, uluslararasý basýn ama en önemlisi de uluslararasý karar vericiler mal bulmuþ maðribi gibi olayýn üzerine atlama eðiliminde.

Önce ABD, ardýndan da Ýsrail’den gösterileri destekleyen açýklamalar geldi.

Bu noktaya da ikinci mimi koyalým.

Gözümün önüne sonbaharda New York’ta gerçekleþen zirve sýrasýnda Birleþmiþ Milletler kürsüsünde daha önceki yönetimin Ýran politikasýný buruþturup atan ABD Baþkaný Donald Trump’ýn sözleri geliyor. Ýran ile yapýlan tüm anlaþmalarý çöpe atma eðilimini açýklayýp, Ýran’a yönelik üstü örtülü bir savaþ düðmesine basan Trump’a tam da o gün yanýt veren Batýlý liderler uzun vadede bu tutumlarýný koruyamadýlar.

Ve alan açýldý bu örtülü savaþa.

Suudi Arabistan öncülüðünde Katar’a yönelik blokaj uygulayan dört ülkenin asýl hedefinin Ýran olduðu da herkesin malumu.

Uzatmayacaðým.

Top, tüfek, tank, jet kullanmadan sürdürülen savaþlarýn çaðýndayýz.

Asýl faili ve düþmaný bulmak için yapmanýz gereken tek þey algýyý kimin yönettiðini anlamak.

Kendiliðinden barýþçýl gösteriler düzenleyen, seçimlerde oy kullanan, argümanlarýný kendi öz, içsel bütünlüðünden damýtarak ifade eden bir profilden mi söz ediyoruz, emin deðilim.

Batý basýný alýþkýn, kendi doðusundaki hareketleri, kendi mesai saatleri içinde, kibirli edalarla alkýþlamaya.

Ýþ, kendi ülkelerindeki benzeri hareketlere gelince önce bir durup baþka kavramlarý düþünüyorlar: “Beka, toprak bütünlüðü, ülkenin birliði ve dirliði gibi.”

Demem o ki, Ýran’da olan biten hakkýnda yaklaþýmýnýz ne olursa olsun, kalkýþ noktanýz bu taraflý Batý haberciliðinin aktardýklarý olmasýn.

Tabi, coðrafyanýn bir baþka noktasýnda daha, terör örgütlerinin ve uluslararasý istihbarat örgütlerinin Kürtleri kendi taþeronu gören anlayýþýna bel baðlamaya devam etmenin çarpýklýðý daha belirgin hale geliyor, eklemeden geçmeyelim.

Bu arada, 2017’nin son gününde okuduðunuz bu yazý vesilesiyle sizlere yeni yýlýn saðlýk, mutluluk, baþarý ve esenlik getirmesini de dileyeyim.