Kış için en iyi 5 içecek

İç ısıtır, lezzet verir ama hepsinden önemlisi kendinizi iyi hissettirir. Neden mi bahsediyorum? Elbette sıcacık kış içeceklerinden...

Çay ve kahve tiryakiliği muazzamdır. Hiçbir günü kahvesiz geçiremez kimileri. Bazılarının ise çay içmedi mi başı ağrır. Ben ne kahve ne de çay bağımlısıyım. Kahve kokusuna bayılırım ama içmek çoğu zaman aklıma bile gelmez. Çay desen elbette kahvaltıda çok severim ama yoksa yerine bir şey bulur canımı da bunun için pek sıkmam. Hani öyle gün içinde olmazsa olmaz denilen kahve, çay saatlerim pek yoktur. Konumuz da bu iki kabul görüp sevilen içecekler değil. Çünkü onları mevsimle sınırlamak zaten mümkün değil. Onlar klasikleşmiş, mutfak tezgahının protokol yerinde kavanozları çoktan sabitlenmiş geleneksel içeceklerimiz. Bizim konumuz ise bugün kış için hazırladığım özel içecekler ve ‘kış’ denilince de ilk sırada benim için her daim salep!

SALEP

Orkidelerin sahlepgiller diye adlandırılan bir çeşidi, kök yumrularıyla süt-su ile kaynatılır. Daha sonra kurutulup toz haline getirilip, öğütülür. Biz coğrafi olarak salep konusunda şanslıyız. Çünkü Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yabani olarak yetişir. Ama yanlış toplanır, talan edilir vs... Dolayısıyla pahalıdır. Sonuç olarak salepte sahtecilik çok. Alternatif bir hammadde ile benzer kıvam, lezzet bulunmaya çalışılıyor ama bu mümkün değil, olsa da asıl mesele salepin özündeki maddelerin soğuk algınlığı dahil bir çok hastalığa iyi gelmesi. Yani bol nişasta ve aromalarla, salep benzeri hazır içecekler her anlamda sınıfta kalıyor. Ne yapıp edip gerçeğini bulmalısınız.

15-20 gram salebi ve damak tadınıza göre ayarlayacağınız ortalama 3-4 küp şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Üzerine yavaşça, beş fincan kadar soğuk sütü ilave ederek ekleyin. Kaynamaya başlamadan altını iyice kısarak, tencerenin kapağını hafif aralık bırakarak en az yarım saat kıvam alana kadar kaynatın. Sıcak olarak fincanlara aktarıp üzerine dilediğiniz kadar tarçın serperek servis yapın. Arzu ederseniz salebinize 1 çay kaşığı zencefil tozu ve mahlep de ilave edebilirsiniz.

ADAÇAYI-IHLAMUR

En güzeli adaçayı yapraklarını saksıda taze yetiştirmek ve taze taze kullanmak. Çayda bile! İnanın adaçayının kuru ve taze yaprakları lezzet olarak çok farklıdır. Kurutulmuş adaçayının lezzetini sevmeyip asla içmeyen nicelerine taze adaçayını sevdirmişliğim var. Tazesindeki lezzet ve rahiya bambaşkadır. Ihlamurda ise durum tam tersidir. Doğru bir kurutmayla elde edilen ıhlamur yapraklarının aroması daha yoğun ve lezzetlidir. Peki hiç bu iki bitkiyi aynı anda çay haline getirmeyi denediniz mi? Bir tutam taze adaçayı ve bir tutam kuru ıhlamur yapraklarının içine biraz portakal kabuğu ekleyip çay gibi demleyin, beğeneceksiniz.

BAHARATLI SÜTLÜ ÇAY

Bence kışın içilebilecek en güzel içeceklerden birisidir. Bir tülbentin içine biraz, hafifçe ezilmiş menengeç tohumu, siyah karabiber tanesi, karanfil ve bir dal biberiye yaprağı koyup ağzını bağlayın. Siyah çayı normal demlerken içine hazırladığınız bu keseyi atın. Demlenme sonlandığında çay bardaklarına aktarıp üzerine az miktar sıcak süt ekleyin. Akşam yatmadan içilebilecek en güzel kış içeceği olduğunu fark edeceksiniz.

SICAK ÇİKOLATA

Azteklerden günümüze belki de çikolatanın en saf hali! Mutluluk hormonlarını coşturan sihirli formül! Yoğun ve stresli bir gün geçirdiniz ve hafif bir ürpertiniz var, bir türlü ısınamıyorsunuz. Hemen bir iki kalıp bitter çikolatayı yarım litre süt, bütün kırmızı acı biber (kesinlikle doğramayın) ile bir tencereye koyup eriyene kadar karıştırın. İçinden biberi çıkartıp bardaklara bölüştürün. Üzerine beyaz çikolata rendesi rendeleyin veya marshmallow da ekleyebilirsiniz.

AYDAN’IN KIŞ ÇAYI

Bu çay benim kış aylarında vazgeçilmez formülümdür. Üstelik sayesinde akşam saatleri olduğunda evimiz de misler gibi tarçın kokar. Bir çaydanlığa sekize kesilmiş bir adet kırmızı elma, bir ya da iki dilim ayva, iki çubuk tarçın, birkaç karanfil tanesi ve bir, iki incecik dilim taze zencefil koyup üzerine su doldurun. Kısık ateşte yarım saat elmalar iyice yumuşayana kadar kaynasın. Bundan sonra bırakın bir köşede soğusun ve hemen içmeyecekseniz daha sonra üzerine biraz su koyup kaynatın çünkü tadı durdukça çok yoğunlaşır.

Denemeli
Güler Sarıgöl Köymen’in hazırladığı Annesinin Kızı yemek kitabından 142. sayfadaki Somata! Badem ve damla sakızı ile yapılan nefis bir kış içeceği!

Okumalı
Uzun zamandır vejetaryen olmak istiyor ve karar veremiyorsanız işleri kolaylaştırmak için Jonathan Safran Foer’in oldukça keskin bir dille yazdığı Hayvan Yemek romanını okuyabilirsiniz.