Kýþ sebzeleriyle püre cenneti!

Hazýrlamasý kolay, yemesi keyifli püre için malzemenin ezilirken geçirdiði fiziksel deðiþimle, lezzetin doruk noktasýna çýkmak isteyenlere iyi fikirler!

Püre tabaktaki ana malzemenin tadýný ve görüntüsünü masa ayaðý gibi yükselten, lezzette ciddi fark yaratan, kýrmýzý et, tavuk, balýk gibi ana malzemeyle iyi geçinen bir garnitür. Püre için ilginç tercihlerim var. Örneðin ýzgara sucuðu ekmek arasý hayal ederken bir anda kendimi iki patates haþlayýp ezerken bulabilirim. Denemelisiniz; patatesi biraz tereyaðý ve taze kekikle püre yapýn ekmeði ikiye kesin bir tarafýna bu püreyi sürüp sucuðu koyup kapatýn. Þu anda size tuhaf gelebilir ama denediðinizde fikrinizi deðiþtireceðinize eminim. Bitmedi! Kýrmýzý biber püresini labne peynirle severim, pýrasa püresini ýzgara mezgit baþta olmak üzere tüm deniz ürünleri ile tercih ederim. Hellim gibi ýzgarasaný yapabildiðim peynirlerle pancar veya domates püresinin uyumuna þapka çýkarýrým. Listeyi sayfalarca uzatabileceðimden emin olabileceðiniz kýsacasý püre için ilginç eþleþtirmelerim vardýr. Sayýsýz püre tariflerim içinden mevsim sebzeleriyle hazýrladýðým bu püreler eminim sizi patates püresinin tek düzeliðinden kurtaracak.

PIRASA 

300 gr pýrasayý incecik kesip bol zeytinyaðýnda tamamen þeffaflaþýncaya kadar kavurun. Bir su bardaðý haþlanmýþ fasulyeyi biraz suyla blendýrda yoðun kývamda püre haline getirin. Ýçine safran tozu, gerekiyorsa tuz ekleyin. En son pýrasayý ekleyip, blendýrda pýrasayý pürüzsüz yapmadan yani parçacýklý býrakarak biraz ezin. Ýçine taze kekik ekleyip karýþtýrýn ve özellikle deniz ürünlerinin yanýnda servis yapýn.

KEREVÝZ 

Üç büyük kerevizi biraz limon suyu ile bol suda haþlayýn. Baþka bir tencerede üç yemek kaþýðý un, 2 su bardaðý süt ve 2 yemek kaþýðý tereyaðý ile katý bir baþemel hazýrlayýn. Kerevizin yapýsý biraz yumuþaktýr bu yüzden baþamelin oldukça katý olmasý gerekli. Tüm malzemeyi birleþtirin ve blender kullanmadan el ezicisi ile tamamen ezerek pürüzsüz hale getirin. Bu püreyi özellikle kýrmýzý et olmak üzere tüm ýzgara etlerle servis yapabilirsiniz.

PANCAR 

Dört pancarýn kabuklarýný soyup temizleyip kapya biber ve kabuklarý ile sarýmsaðý bütün olarak önce yaðlý kaðýda ardýndan folyoya sarýp 200°C’de ýsýnmýþ fýrýnda 40 dk. fýrýnlayýn. Sarýmsaðýn ve biberin kabuklarýný temizleyip blendýrda püre yapýn ve içine damak tadýnýza göre biraz balsemik sirke, tuz ve zeytinyaðý ekleyip karýþtýrýn. Bu püre taze veya ýzgara peynirler, ýzgara veya kýzarmýþ sebzeler için son derece idealdir.

KARNABAHAR 

Yarým karnabaharý buharda yumuþacýk olana kadar haþlayýn. Ýki yemek kaþýðý mýsýr unu ve bir yemek kaþýðý tereyaðýný bir tencerede köpürene kadar kavurun. Ýçine haþlanmýþ karnabahar koyup ezin ve pürüzsüz yapýn. Yarým su bardaðý kaþar peyniri rendesi biraz muskat rendesi, karabiber ekleyip ýlýk olarak servis yapýn.

HAVUÇ 

Üç dört havucu biraz tuz ve karabiberle ovup üzerine biraz da zeytinyaðý gezdirin ve 200°C ýsýnmýþ fýrýnda piþirin. Bir kaba alýp biraz taze zencefil rendesi, ince doðranmýþ acý biber turþusu ile püre edin. Bu pure balýk veya kýrmýzý et fark etmez tüm köftelerle çok iyi uyum saðlar. Hatta üzerine yaðda kavrulmuþ maydanoz veya kereviz yapraklarý da çok güzel gidecektir.