Tüm Dünyada olduðu gibi, ülke olarak bizde zor günlerden geçiyoruz.
Devletimiz çalýþanlarý, iþ insanlarýný, küçük esnaf ve yatýrýmcýlarý, engelli ve yaþlýlarý, öðrencileri, öðretmen ve saðlýk çalýþanlarýný düþünerek çok sayýda düzenlemeyi hayata geçirdi, geçirmeye devam ediyor.
Ýþte bu ortamda, salgýnýn etkilerini azaltmayla uðraþýlýrken, çantacý tabir edeceðimiz kan emici asalaklar yüzde 20-25 komisyon karþýlýðýnda þirketlere kýsa çalýþma ödeneði çýkartacaðý vaadiyle firma firma dolaþýyor.
Geçtiðimiz yýllarda geçmiþ dönem teþviklerinde yaþanan ve çantacý tabir edilen iþ takipçileri hortlamaya baþladý. Bu zor günlerde iþ dünyasýna destek olmak, ayakta durmalarýný saðlamak lazým geliyor. Ýþçisinin zor durumda kalmamasý ve iþletmesini ayakta tutmak için mücadele eden iþ insanlarýndan bu þekilde komisyon karþýlýðý talepte bulunmak ciddi bir sýkýntý. Umarým çantacý tabir edilen iþ takipçilerine iþ insanlarý komisyon kaptýrmaz.
Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý ile ÝÞKUR baþvuru þartlarýný oldukça kolaylaþtýrdý. Bu tür iþ takipçilerine ihtiyaç olmadan her iþletme kendi baþvurularýný yapabilir.
ÝÞÇÝ ÇIKARMAYA SINIRLANDIRMA
Her ülkede olduðu gibi, koronavirüs (cüvid-19) istihdamý etkiledi. Bu dönemlerde umutlarýn devam etmesi için iþ ve istihdam kabiliyetlerinin devam ettirilmesi büyük önem taþýyor. TBMM gündeminde olan torba yasa taslaðý ile koronavirüs nedeniyle iþten çýkarmalarýn sýnýrlandýrýlmasý ve iþverenlere çalýþanlarýný ücretsiz izne ayýrmalarý durumunda ücret desteði verilmesi amacýyla düzenleme yapýlmaktadýr.
Buna göre, Ýþ Kanunu kapsamýnda olan veya olmayan her türlü iþçinin iþ sözleþmesi, COVÝD-19 salgýn hastalýk neticesinde kamu yararýnýn gerektirmesi nedeni ile maddenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren üç ay süreyle 4857 sayýlý Ýþ Kanunu 25 /1-2 ikinci bendinde gösterilen sebepler dýþýnda iþveren tarafýndan feshedilemeyecek. Teklifte istisna tutulan Ýþ Kanunun 25. Maddesinin birinci fýkrasýnýn ikinci bendi, “Ýþçinin tutulduðu hastalýðýn tedavi edilemeyecek nitelikte olduðu ve iþyerinde çalýþmasýnda sakýnca bulunduðunun Saðlýk Kurulunca saptanmasý durumunda” iþçinin iþten çýkarýlabilmesini düzenliyor. Tedavi edilemez hastalýk nedeniyle iþçi çýkartýlabilecek.
Ancak iþçi istifa edebilecektir. Özellikle belirli süreli sözleþmelerle ihalelerde iþ sözleþmesinin sona ermesi konusunda belirsizlik bulunuyor.
ÜCRETSÝZ ÝZÝNLÝ ÝÞÇÝYE ÖDEME VAR
Ýþverene iþçi çýkarma yerine iþçiyi ücretsiz izne ayýrmasý hakký veriliyor. Söz konusu fesih yasaðý uygulanan hallerde iþveren iþçiyi onayý aranmaksýzýn ücretsiz izne ayýrabilir. Fesih yasaðý süresini altý aya kadar uzatmaya Cumhurbaþkaný yetkilidir.
Yine, 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nu çerçevesinde;
- Yukarýda belirtilen nedenlerle ücretsiz izne ayrýlan iþçiler ile,
- 15/3/2020 tarihinden sonra iþten çýkarýlmýþ olup, Kanunun diðer hükümlerine göre iþsizlik ödeneðinden istifade edemeyen iþçilere,
4857 sayýlý Ýþ Kanununun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasaðý süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirasý nakdi ücret desteði verilecek.
Ancak burada suistimalleri önlemek üzere ücretsiz izne ayrýlarak ücret desteðinden yararlanan iþçinin iþveren tarafýndan fiilen çalýþtýrýlmaya devam ettiðinin tespiti halinde 5510 sayýlý Kanunun 102'nci maddesinde belirlenen idari para cezalarý dört katý olarak uygulanacak. Bu kapsamda verilecek nakdi ücret desteðinden yararlanma süresini altý ay süreyle uzatmaya Cumhurbaþkaný yetkili kýlýnmýþtýr.