Kýsa Çalýþma; Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayýcý sebeplerle iþyerindeki haftalýk çalýþma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranýnda azaltýlmasý veya süreklilik koþulu aranmaksýzýn iþyerinde faaliyetin tamamen veya kýsmen en az dört hafta süreyle durdurulmasý hallerinde, iþyerinde üç ayý aþmamak üzere sigortalýlara çalýþamadýklarý dönem için gelir desteði saðlayan bir uygulamadýr.
Kýsa Çalýþma Kapsamýnda;
- Ýþçilere kýsa çalýþma ödeneði ödenmesi,
- Genel Saðlýk Sigortasý primleri ödenmesi,
hizmetleri saðlanmaktadýr. Kýsa çalýþma ödeneði, çalýþýlmayan süreler için iþçinin kendisine ödenir. Kýsa çalýþma uygulamasý süresince iþçilerin çalýþmadýklarý günler için Genel Saðlýk Sigortasý primleri ÝÞKUR tarafýndan SGK’ya bildirilmekte olup ilgililer ve bakmakla yükümlü olduðu kiþiler saðlýk hizmetlerinden faydalanabilir.
Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dýþsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamýndaki zorlayýcý sebepler gerekçesiyle 01.12.2020 tarihinden sonraki döneme iliþkin olmak üzere kýsa çalýþma talebinde bulunan iþyerleri için baþvuru süresinin son tarihi 31.12.2020 olarak uygulanacaktýr. Diðer bir deyiþle Ýþverenler kýsa çalýþma ödeneði “Dýþsal Etkilerden Kaynaklanan Zorlayýcý Sebepler” den Covid-19 etkisinden dolayý 31.12.2020 tarihine kadar baþvuruda bulunabileceklerdir.
Kýsa çalýþma baþvurularý, iþçiler adýna iþverenler tarafýndan yapýlýr. Ýþçiler kýsa çalýþma talebinde bulunamaz.
Ýþverenler; kýsa çalýþma baþvurularýný e-Devlet üzerinden yapabilirler. Buna göre;
https://www.turkiye.gov.tr/iskur-kisa-calisma-odenegi-basvurusu adresinden kýsa çalýþma baþvurunuzu yapabileceklerdir.
Kýsa çalýþma inceleme sonucunu; iþyerinde iþçilerin görebileceði bir yerde ilan edilmelidir. Varsa toplu iþ sözleþmesine taraf iþçi sendikasýna bildirilmelidir. Ýlan yoluyla iþçilere duyuru yapýlamadýðý durumlarda kýsa çalýþmaya tabi iþçilere yazýlý bildirim yapýlmalýdýr.
Kýsa çalýþma ödeneði alanlarýn yaþlýlýk aylýðý almaya baþlamasý, herhangi bir sebeple silahaltýna alýnmasý veya herhangi bir kanundan doðan çalýþma ödevi nedeniyle iþinden ayrýlmasý durumlarý veya saðlýk raporunun baþlama ve bitiþ tarihleri ÝÞKUR’a bildirilmelidir.
Normal faaliyete baþlamaya karar verilmesi halinde iþveren bu durumu; ÝÞKUR birimine, varsa toplu iþ sözleþmesi tarafý iþçi sendikasýna ve iþçilere altý (6) iþgünü önce yazýlý olarak bildirilmelidir.
Kýsa çalýþma uygulanan iþçiler adýna SGK Aylýk Prim ve Hizmet Belgesi Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile eksik gün gerekçesinin “18-Kýsa Çalýþma Ödeneði” veya “27-Kýsa Çalýþma Ödeneði ve Diðer Nedenler” olarak bildirilmelidir.
Kýsa çalýþma uygulamasýndan yararlanýlabilmesi için iþyerinde kýsa çalýþma uygulanan dönemde 4857 sayýlý Ýþ Kanununun 25 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (II) numaralý bendinde yer alan sebepler dýþýnda bir gerekçeyle iþveren tarafýndan iþçi çýkarýlmamasý gerekmektedir.
Ýþverenin hatalý bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapýlan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte iþverenden tahsil edilir.
Günlük kýsa çalýþma ödeneði; sigortalýnýn son on iki aylýk prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancýnýn % 60’ýdýr. Bu þekilde hesaplanan kýsa çalýþma ödeneði miktarý, aylýk asgari ücretin brüt tutarýnýn % 150’sini geçemez. Bu kapsamda, iþçilerin çalýþmadýklarý günler için ödeme yapýlacak olup, tamamen faaliyetin durdurulmasý halinde yapýlan ödemeler her halükarda üst sýnýr olan 4.414,50 TL'yi aþamaz. Bu turadan sadece damga vergisi kesilir.
Kýsa çalýþma yapan iþveren, iþçilerin çalýþma sürelerine iliþkin kayýtlarý tutmak ve istenilmesi halinde ibraz etmek zorundadýr.