Çalýþma hayatýyla ilgili önemli deðiþiklikler yapacak "Ýþsizlik Sigortasý Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüþülerek kabul edildi ve bu hafta da TBMM Genel Kurulu'nda görüþülecek.
Teklife göre, kýsa çalýþma gerekçelerine "genel salgýn" da eklenecek. Böylece pandemi döneminde büyük ihtiyaç duyulan ve yasadan yararlanma noktasýnda ihtiyaç duyulan önemli bir eksiklik giderilmiþ olacak.
Ayrýca sigortalýnýn kýsa çalýþma ödeneðinden yararlanabilmesi için gereken koþullar kolaylaþtýrýlacak.
Buna göre sigortalýnýn kýsa çalýþma ödeneðine hak kazanabilmesi için kýsa çalýþma baþlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalýþmasýnýn bulunmasý ve son 3 yýlda en az 450 gün sigortalý olarak çalýþýp iþsizlik sigortasý primi ödemiþ olmasý gerekecek.
Mevcut uygulamada en az 600 gün prim ödeyenler kýsa çalýþmadan yararlanabiliyor.
Kýsa çalýþma ödeneði, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak, nafaka borçlarý dýþýnda onda birinden fazlasý haczedilemeyecek veya baþkasýna devir ve temlik edilemeyecek.
Ayrýca kýsa çalýþma ödeneði olarak ödenen süreler, kýsa çalýþma baþlama tarihinden itibaren 3 yýl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapýlacak iþsizlik ödeneði ödemelerine iliþkin hak sahipliði sürelerinden düþürülecek.
Kýsa Çalýþma kapsamýndaki sigortalýnýn istirahat raporlu olduðunu iþverene haber vermemesi nedeniyle hem kýsa çalýþmadan hem de istirahat raporlu olduðu dönemde geçici iþ göremezlik ödeneði almasý halinde veya kýsa çalýþma yaparken baþka bir iþyerinde çalýþmasý durumunda iþçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faiziyle sigortalýdan tahsil edilecek, ölen sigortalýlara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek.