Kışın en faydalı ikilisi: Tahin pekmez

Vücut direncinizin düştüğü kış aylarında kahvaltılarınızı tahin ve pekmezle zenginleştirin. Bu mucize ikili bir yandan tatlı krizlerine sağlıklı çözüm getirirken, bir yandan da bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Kış aylarında harika tadı ve yüksek demir içeriği ile tahin-pekmezi kahvaltılarda baştacı edilmesini öneriyorum. Tahinin hücreleri yenileyemek ve antidepresan görevi üstlenmek gibi pek çok faydası var. Pekmezin ise enerji açığını kapatmak, kemik gelişimi ve kan yapmak gibi sağlık için birçok kritik noktada rolü bulunuyor.  İçeriği nedeniyle tat vericiler ve farklı yağ asitleri içermesi nedeniyle kıymetli bir besin olan tahin susamdan elde ediliyor. Anadolu’ya özgü, yoğun ve tatlı bir şurup olan ve meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen pekmez ise üzüm, incir veya dut gibi meyvelerden hazırlanıyor. Tohumu yağlı olan bir besin maddesi olan, Hindistan ve Çin’de binlerce yıl boyunca ilaç olarak kullanılan susamın, hücreleri yenileme ve yaraları hızla kapatma özelliği vardır.

Depresyona en tatlı ilaç

Susamın bu anlamda bir gençlik kaynağı da olduğu söylenebilir. Susamın sindiriminin ağır olduğuna inanılır ancak tam tersine sağlıklı bir mide ve karaciğer bu bitkiyi kolaylıkla sindirebilir. Susam, içeriği sayesinde  birtakım sinirsel hastalıkların tedavisine de yardımcı. İçeriğindeki yüksek kalitedeki protein sayesinde aldığımız B vitamini, antidepresan özelliklere sahip. İçerdiği yüksek enerji ve mineraller ise mutluluk ve cinsel performansı olumlu yönde etkileyecek hormonların tetiklenmesinde yardımcı olur. Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşit tedavisinde yardımcı olduğu deneylerle kanıtlanmamış olsa da faydalarından yaygın bir biçimde     söz edilmekte ve söz konusu hastalıklar esnasında susamdan ve onun ezilmiş hali olan tahin-den yararlanılmaktadır. Bağırsakların yumuşamasına ve idrarın sökülmesine de yardımcı     olan tahin, suyla temas etmedikçe de uzun zaman bozulmadan saklanabiliyor.