Soðuk hava vücut direncimizin düþmesine sebep olabilir, eðer vücudumuzda virüs yoksa, hasta olma ihtimalimiz çok düþüktür. Oysa ki dondurucu soðuktan korunmak için kapalý ortamlara atarýz kendimizi... Kapalý alanlarýn birçok hastalýða davetiye çýkardýðýný da unuturuz! Hasta eden soðuk hava deðil, virüs ve bakterilerdir. Kalabalýk ortamlar, plazalar gibi havalandýrma imkaný bulunmayan mekanlarýn insan saðlýðý için ne denli tehlikeli olduðunu herkes öðrendi artýk. Binalarýn içi, dýþ ortama nazaran daha sýcak ve nemli olduðundan virüs ve bakterilerin üremesine uygun ortam saðlýyor. Ayrýca modern bina yapým malzemeleri, izolasyon maddeleri, mobilya boyalarý, temizlik maddeleri, kiþisel bakým ürünleri, evcil hayvanlar, yemek yapmak için kullanýlan yakýtlar ile sonrasýnda ortaya çýkan duman ve klimalar (küf, mantar, bakteri ve koz gibi birçok maddenin yayýlmasýnda etken) da kapalý alanlarda havanýn kirlenmesinin diðer nedenleri. Sigaranýn etkisini de unutmamak þart, ortak kullanýlan kapalý ortamlarda yasak ama hala içiliyor maalesef... Kapalý ortamlardaki her türlü mikrop vücudumuza girdiðinde zaten zayýflamýþ olan bünyemizi böylece hasta ediyor. Ýþte o noktadan sonra hastalanmamak için ancak süper kahraman olmak gerekiyor!
AVM’LERÝN HAVASI
Kapalý ortamlarda hava kalitesinin ‘iyi’ kabul edilebilmesi için ortam sýcaklýðýnýn 19-23°C arasýnda, baðýl nemin yüzde 40-60 aralýðýnda olmasý önemli... Ortamdaki nemin azalmasý solunum yolunda ve gözlerde kuruluða sebep... Nemin artmasý ise küf mantarý için bulunmaz nimet. Bu deðerlerin ölçülmesini, düzenli olarak denetlenip denetlenmediðini talep etmemiz gerekiyor. Ailece gidilen alýþveriþ merkezlerinin havasý denetleniyor mu mesela? Klimalarýn filtreleri ne zaman deðiþtirilmiþ ve ne kadar temiz? Farkýnda olmadan, sinsice vücudumuza giren mikroplar yüzünden hasta olmamalýyýz. Ýþyerlerinden, AVM’lerden bu bilgileri talep edebiliriz. Hem kendimizin hem ailemizin saðlýðý için bulunduðumuz ortamlarýn hava kalitesini önemsemeliyiz. Yoksa kýþ boyunca baþ aðrýlarýndan, halsizlikten ve gripten kurtulamayýz.
LASTÝKLERÝN HAYATÝ ÖNEMÝ VAR
Artýk zorunlu; ticari araçlar kar lastikleri olmadan trafiðe çýkamayacak. Özel araçlarda da eðer kar lastiði bulunmuyorsa zincir zorunluluðu var. Kar ve buzlanma, kara ulaþýmýnýn kabusu olan iki hava olayý. Neredeyse her gece gizli buzlanma, hatta Ýç ve Doðu Anadolu’da kuvvetli buzlanma yaþanýyor, þu günlerde... Araç lastiklerinizi kar lastikleriyle deðiþtirmeniz, araçlarýnýzda zincir bulundurmanýz çok önemli! Sadece kar lastiði ve zincirle de iþ bitmiyor, soðuk havada, asfaltta, yaðýþsýz gecelerde bile gizli buzlanma riski olacaðýndan çok kontrollü ve hýz limitlerini aþmayacak þekilde otomobil kullanmak gerekiyor. Asfalt, topraktan daha çabuk soðuduðundan, sýcaklýk donma noktasýna yaklaþýnca bile yollarda buzlanma görülür. Benzer nedenden dolayý köprü ve viyadüklerde de çok dikkat edin!