Kışın kaybettiklerimizi yazın telafi ederiz

Yazın saçlarımızın şekli çok daha çabuk bozulur, kış mevsimine oranla daha sıklıkla şeklini düzelttirme ihtiyacı duyarız. Tırnaklar da benzer şekilde çok çabuk uzar. Pek çoğumuz bu değişimin farkına varmazken değişimin farkına varanlar bunu mevsimle ilişkilendirmezler. Mevsimler etrafımızdaki her şeyi olduğu gibi sağlığımızı hatta vücudumuzu da direkt etkiliyor. Mevsimlere göre vücuttaki ihtiyaçlar değişirken, mevsimsel değişiklikle vücudumuz şekilleniyor.

Yaz mevsiminin en güzel tarafı, bize bol bol güneşlenme fırsatı sunuyor olması... Gezegenin enerji kaynağı güneş bünyelerimiz için de şarj edici görev görür. Dört mevsim boyunca maruz kalmadığımız kadar bol miktarda güneşlenince vücut bütün bir yıla yetecek enerjiyi depolamış olur. Güneşlenerek sadece enerji depolamayız, aynı zamanda vücudumuz için gerekli olan D vitaminini de karşılamış oluruz. Güneşlendikçe, bütün kış kapalı ortamlarda tükettiğimiz vitamini yerine koyarız ve vücudumuz yenilenmeye başlar, daha enerjik hale geliriz. Güneşten aldığımız D vitamini özellikle kemiklerimiz için besleyici özellikler taşıdığından, kemik sağlığını ve çocuklarda kemik gelişimini olumlu etkiler. Ayrıca tırnaklarımız, saçlarımız hatta cildimiz bile tazelenir. Saçlarımızın ve tırnaklarımızın yazın daha hızlı uzamasının daha sağlıklı olmasının sebebi budur. Kışın da saçlarınızın ve tırnaklarınızın daha sağlıklı kalabilmesi ve hızlı uzaması için D vitaminini yaz mevsiminde doğru ve düzenli alıp depolamak gerekiyor.

SAĞLIKLI GÜNEŞLENİN

Güneşlenmenin çok ince bir ayarı var aslında. Bıçak sırtı bir denge bu; güneşin azı da çoğu da zarar çünkü... Sağlıklı güneşlenebilmenin yolu doğru zamanlamadan geçiyor. Gerekli ve sağlıklı bir enerji kaynağı olmasının ötesinde kirlenen dünyada, güneşin zararlı ışınlarının dünyaya gelişini engelleyen stratosferdeki ozonun dengesi bozulduğundan, zararlı ışınların yer seviyesine inen miktarı gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla güneşe çıktığınız saatler çok önemli. Saat 11.00-15.00 arasında güneşe çıkmamak gerekiyor. Güneşin dik açıyla geldiği bu saatlerde güneşten fayda elde edebilmek biraz güç. Sabahtan akşama güneş altında yatmak, öğlen saatlerinde güneşlenmek, öğle saatlerinde efor sarf edici hareketler yapmak güneşten faydalanmak değil, zarar görmek anlamına geliyor. İstediğiniz kadar yüksek koruyucu faktörlü kremler sürün, yine de öğlen saatleri güneşin zararlı ışınlarından sizi korumaz. Cildiniz, saçlarınız ve gözleriniz için çok olumsuz etkileri olur öğle saatlerinde güneşin. Fakat sabah saatlerinde ve saat 16.00’dan sonra bol bol güneşlenmek sağlığımız için çok faydalı!

GÖZLÜKLERİNİZİ UNUTMAYIN!

Her yaz değişen yaz modasında bu yaz trend ne olursa olsun, açık renkli ve pamuklu kıyafetleri tercih etmeniz gerekiyor. Açık renkli şapkalar, şemsiyeler sizi bunaltıcı sıcaklardan koruyacaktır. Ve mutlaka güneş gözlükleri... Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözlerinizi korumanın en önemli yollarından biri, UV filtreli güneş gözlükleridir. Gözlüklerinizi  yanınızdan ayırmayın!