Soðuk havada metabolizmanýn yavaþlamasý ve vücudun daha fazla su tutmasý yüzünden fazla kilo alýmý kaçýnýlmaz hale geliyor. Öðün saatleri ve besin seçiminde yapacaðýnýz deðiþikliklerle metabolizmayý harekete geçirmek mümkün.
Düzenli çalýþan bir metabolizma vücudumuzdaki hayati organlara aþýrý yüklenmemek açýsýndan son derece önemlidir. Bunu saðlamanýn yolu öðün kontrolüyle mümkün. Günde 3 ana 1 ara öðünle beslenme modeli hem gün içinde sürekli ayný performans düzeyini korumak, yorgunluklarý önlemek ve vücut direncini sürekli kýlmak açýsýndan da gereklidir. Öðün aralarýnýn uzamasý durumunda; protein az kullanýlýyor. Ýdrarla protein yapýsýndaki azot atýlýyor, vücut ödem tutuyor. Bunun sonucunda kan yaðlarý artýyor, kilo ve kalp hastalýðý riski baþgösteriyor.
Düþük karbonhidrat zayýflatmaz
Öðün sayýsý kadar önemli olan diðer bir konu da; öðünlerde besin öðelerinin daðýlýmýdýr. Aþýrý karbonhidrat tüketimi sonucunda vücut canlýlýðýný yitirir. Bunun nedeni; vücudun protein üretmekte zorlanmasýdýr. Vücut bazý proteinleri üretemez. Üç ana öðünde beslenerek bu protein yapým parçalarýný dengeli bir þekilde vücuda almak mümkün olur. Öðünler aralarýndaki sürenin en fazla 5 saat olmasý idealdir. Araþtýrmalar karbonhidratýn düþük olmasý durumunda kanda yað asitlerinin arttýðýný gösteriyor. Karbonhidrat miktarýnýn az olmasý sonucunda proteinler enerji üretmek amacýyla kullanýlýrlar. Bu da istenilen bir durum deðildir. Bu nedenle günlük enerjinin karbonhidratlar (enerjinin yüzde 55-60’ý), proteinler (enerjinin yüzde 10-15’i) ve yaðlardan (enerjinin yüzde 25-30’u) gelen miktarý önemlidir.
Kan þekeri kiloyu belirliyor
Vücudumuz enerjiyi kanda bulunan þeker ile saðlar. Kan þekerinin yeterli düzeyde olmasý, enerji üretimi için önemlidir. Kandaki þekerin düþmeye baþlamasýyla; yorgunluk, dikkat azalmasý, güçsüzlük, acýkma ve bu sürenin uzamasýyla baþ aðrýsý görülür. Tam tersi olarak aþýrý besin alýmý ile kan þekerindeki istenmeyen yükseklik; uyku hali yaratýr. Bu nedenle, azar azar sýk sýk beslenme modeli kan þekerinin düzenli tutulmasý için çok önemlidir. Üç ana ve bir ara öðün olarak, günlük almamýz gereken besinleri zaman dilimlerine bölmek; vücudun saðlýklý çalýþmasý, sindirim sisteminin çalýþmasý, aþýrý açlýk nedeniyle bir sonraki öðünde aþýrý yemek tüketimin engellenmesi, aðýrlýk kontrolü, kan þekerinin düzenli tutulmasý, gün içindeki halsizlik, yorgunluk ve baþ aðrýlarýnýn önlenmesi açýsýndan son derece önemlidir.